10 Ağustos 2015 Pazartesi

Anadolu’nun Aydınlık Yüzü ve Türk Sanatının Duayeni Fikret Otyam'a Saygıyla...


"Ne kadar oturursak oturalım, sonu gitmektir dostlar,
sefa ile uğurlayın bizi..."
(*) Fikret Otyam
 
Fikret Otyam, kalemini, objektifini ve fırçasını Anadolu'nun kültür birikimiyle yoğuran bir usta ve gelenekten geleceğe uzanan bir sanatçıydı. O, Anadolu sevdalısıydı. İri siyah gözlü ve hüzünlü Anadolu kadınını, keçileri, toprağımızın renklerini tuallerine taşıdı O daima halkın yanında olan, eğilip bükülmeyen, doğru bildiği yoldan hiç sapmayan, doğaya ve toplumsal zorbalığa direnen bir insanlık savaşçısıydı. Emperyalizme, gericiliğe, bölücülüğe karşı duran seçkin bir devrimciydi. 
Anadolu’nun aydınlık yüzü ve Türk sanatının duayeni; devrimci ressam, gazeteci, yazar, heykeltraş, fotoğrafçı ve Aydınlık yazarı büyük usta Fikret Otyam, 9 Ağustos 2015'de ardından nice güzel izler bırakarak, sonsuzluğa mührünü bastı. Saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz. Işıklar içinde uyu Fikret Otyam…
* * * * *
Ressam,  Fotoğrafçı, Gazeteci, Yazar olarak tanınan Fikret Otyam kimdir?

Fikret Otyam’ın kısaca hayat hikayesi
19 Aralık 1926 tarihinde Aksaray’da dünyaya gelen Fikret Otyam, ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi olduğu Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953 yılında mezun oldu. Ressamlığının yanı sıra gazeteciliğe de meraklı olan Otyam, kariyerine okul yıllarında ilk olarak Son Saat gazetesinde başladı. Türkiye onu, 1900'lü yılların ortalarında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki röportajlarıyla tanıdı. Usta sanatçı Fikret Otyam’ın en temel malzemesi insan oldu.  
' Bir Irgatlar takıldı objektifine, bir göçebe çobanlar yansıdı tuvallerine. Kaçakçıların hayatlarını taşıdı gazete sütunlarında. O sadece Anadolu insanının öykülerini anlatmadı, aynı zamanda sorunlarına çare bulmayı da görev edindi kendine. ‘Bu çalışmalarıyla Fikir babalığını yaptığı Güneydoğu Anadolu Projesi, kurak toprakların işsiz insanlarına soluk oldu.’ 
1950 yılında başladığı Son Saat gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçen Fikret Otyam, burada da köşe yazarlığı yaptı. Özellikle Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla bilinirliğini artırmayı başardı. Çok sayıda kitabı da bulunan Otyam, daha sonra ise her hafta Aydınlık gazetesinde yazmaya başladı. Emekli olduktan sonra resim yapmaya özen gösteren Otyam, aynı zamanda Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 
Besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam'ın kardeşi olan ve dokuma ve fotoğraf sanatçısı Filiz Otyam ile evli olan Fikret Otyam, 26 Ocak 2015' te Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde girdiği diyaliz sırasında mide kanaması geçirerek Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gören Fikret Otyam Antalya'da  9 Ağustos 2015 tarihinde hayata veda etti. ( detaylı hayat hikayesi için bkz )
 Fikret Otyam'ın eserleri 
Kitapları: ‘Hu Dost’, ‘40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra’, ‘Kara Sevdam Anadolum’, ‘Mayınlar Çiçek Açmaz’, ‘Mayınlı Topraklar Üzerinde’, ‘Kanlı Gömlekler’,’ Adı Yemendir’, ‘Harran Koçaklaması’, ‘Can Arkadaş’, ‘Ceylanlar Suya İndi’, ‘Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları’, ‘Pavli Kardeş’, ‘Ağlama Anam Şu Bizim Gazipaşa', 'İsmet Paşalı Yıllar’. 'Can Pazarı,, 'Mutlu Olmak', Silivri 5. Ordu', ‘Dosttan Gelen Selamsın- Mektuplar' (Fikret Otyam kitapları )
Fotoğraf Sergileri: "Gide Gide Serileri (1964-1974), Otyam'ın Objektifinden (1997), Dünya Güzel Olmalı (1983), Eğer Bizi Sual Eden Olursa (1979, Filiz Otyam ve İbrahim Demirel ile karma sergi)" (Fikret Otyam Fotoğrafları)
Resim Sergileri: Onlar Grubu' ile sergileri (1947-1953), Memleketimden İnsan Manzaraları (1976), İnsan Manzaraları (1978), Filiz Otyam ile ortak yurt içi ve yurt dışı resim ve dokuma sergileri (1981-1997). (Fikret Otyam Resimleri - Sergileri)
Esin Bozdemir

6 yorum:

  1. Çok özleyeceğimiz, arayacağımız sanatçılardan. Yıllardır Mersin'in Anamur İlçesinde sade bir yaşam sürüyordu.
    Bu dünyadan bir Fikret Otyam geldi geçti. Saygı ve rahmetle anıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Yeri doldurulamayacak bir sanatçımız. Yaşamıyla, idealleri, sanatıyla ve vatan sevgisi ile örnek bir insandı.
      İz bırakan eserleriyle daima bizimle olacak. Ruhu şad olsun.

      Sil
  2. Allah rahmet eylesin. Benim de lise yıllarında bir yağlıboya çalışması yaptığım sanatçıdır. O iri gözlerde korkuyu görürdüm. Neden bilmem? Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @m,
      bahce perim,
      Özgün bir tarzı vardı. Resimlerini nerede görsek hemen tanırdık. Yerel olmadan, evrensel olunmaz. O önce bizim insanımıza ve en çok da acı çeken Anadolu kadınına yakından bakmış!. Resmi biraz çaba gösteren herkes yapabilir ama sanatçı olmak, o başka bir şey. Anadolu kadınının; acı, korku, hüzün ve keder dolu... o güzel siyah gözlerinin derinlerindeki duygular!..hep tuallerindeydi Otyam'ın.ne çok şey anlatır insana!. Muhteşem resimler...Saygıyla, sevgiyle, özlemle anacağız.. Ruhu şad olsun.

      Sil
  3. Eserlerinde sürekli kadın ve gözlerindeki hüznü işlemiş, sanatçı duyarlılığını da aşmış unutulmaz bir değer.
    Işıklar içinde uyusun.
    Saygıyla, minnetle ve rahmetle yadediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Birer birer gidiyor, ülkemiz sahip olduğu nadide değerleri.
      Özel bir sanatçıydı. Güzel bir insandı.
      Ruhu şad olsun. Her daim saygıyla,
      sevgiyle anılacaktır..

      Sil