Tarihte bugün; 26 Ağustos 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan Türkiye İş
Bankası, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olur.
Mustafa Kemal Atatürk; "Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…" düşüncesindedir. Ulu Önder Atatürk bu düşüncesini hayata geçirmekte gecikmez.
İş
Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan;
“büyük sermayeli milli bir tedavül bankası teşkil edilerek sermayesinin yalnız
ahali tarafından temini kabil olmadığı takdirde bir kısmının hükümet tarafından
hisse senedi satın alınmak suretiyle temini ve mütebaki sermayenin münhasıran
Türklere aidiyeti” karar doğrultusunda... Celal
Bayar'ın liderliğinde Ankara’da 10 personel ile hizmete başlar. 1924
yılının sonlarında İstanbul Şubesi, 1925 yılında ise İzmir ve Bursa Şubeleri
açılır.
Cumhuriyet'in son derece güç koşullarda olduğu yıllarda Atatürk’ün Çağdaş Türkiye Projesini hayata geçirerek, İş Bankası sınırlı sermayesini iştirak, yatırım ve işletmecilik gibi ülke için en gerekli alanlara yönlendirerek; Öncelikle yabancılar tarafından uzun süredir işletilen ve genellikle imtiyaz konusu olan işletmelerin millileştirilmesinden.. kimi tarım ürünlerinin ihracatını örgütleyerek; şeker, cam, dokuma, maden kömürü, pamuk ve tütün ihracatı ile sigortacılık ve reasürans sektörlerinde ulusal nitelikte şirketlerinin kurulmasına kadar İş Bankası'nın bu alandaki girişimlerinin önderliğini üstlenir..
Benim ise İş Bankası ile tanışıklığım çocukluk yıllarıma uzanır.
İlk kumbarayı 1928 yılında Türkiye'ye getirip müşterilerine sunan, para biriktirme alışkanlığının erken yaşlarda başlamasını sağlayarak, tasarruf bilincinin ülkemizdeki gelişiminde önemli bir görev üstlenen Türkiye İş Bankası çocukluk yıllarımızın en değerli eşyası olan çelik kumbarayı bizlerle tanıştıran bir bankaydı!..
Çocukluğumun ilk kumbarası !..
İş Bankasını ben, ilk kez sahip olduğum çelik kumbara ile tanımıştım… İş Bankası'ndan aldığım hediye kumbara hayallerimin gerçekleşebilme ihtimalinin de bir güvencesi olmuş gibiydi. Hayatımda bir pencere açılmıştı ve o pencereden dilediğim bütün hayalleri kurabilirdim artık :)
İlkokula giderken bana verilen harçlıkların bir kısmını harcar ve bir kısmını da ayırır kumbarama atardım!. Böylesine tüketim çılgınlığının olmadığı (75'li) yıllardı o yıllar!.. Gereksiz tüketim ve savrukluk hoş karşılanmazdı!.. Büyükannelerimiz ve büyükbabalarımızdan devraldığımız, bize de yansıtılan ulusal bir bilinçlenme vardı! tasarrufta bulunmayı ve tutumlu olmayı öğrenmiştik, ailemizden, öğretmenlerimizden, çevremizden!.. biriktirdiğimiz bu paralarla kendimize ait hesabımızda, küçük minnacık boyumuzla içine sığdırdığımız kocaman hayallerimizi saklı tutardık bu kumbarada!..
Ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreçlerde ekonomik kriz bir yandan, siyasi, doğal felaketler diğer bir yandan...derken bir kez daha düşünmeli; Atatürk'ün hayali olan Cumhuriyet Türkiyesini!.. ülküsünü!.. İş Bankası'nın kurulduğu gün olan 26 Ağustos (1924) 2015'te bugün size önerim; Atatürk Cumhuriyeti’nin ve kendi kendine yetebilen bir ulusun kalkınma hareketliklerine dair tarihi gelişimini gözler önüne seren, ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere açılmış olan İş Bankası Müzesi'ne gitmeniz olacaktır..
Ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreçlerde ekonomik kriz bir yandan, siyasi, doğal felaketler diğer bir yandan...derken bir kez daha düşünmeli; Atatürk'ün hayali olan Cumhuriyet Türkiyesini!.. ülküsünü!.. İş Bankası'nın kurulduğu gün olan 26 Ağustos (1924) 2015'te bugün size önerim; Atatürk Cumhuriyeti’nin ve kendi kendine yetebilen bir ulusun kalkınma hareketliklerine dair tarihi gelişimini gözler önüne seren, ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere açılmış olan İş Bankası Müzesi'ne gitmeniz olacaktır..
Benimde ilk kumbaram, ilk maaşımı aldığım bankam ve halen emekli maaşımı aldığım bankam Esin 'ciğim...Ve ve Müzesi 2007 de kızım İstanbul 'a geldiği yıl ilk gezdiğimiz müzedir.Çok etkilendik ,para kokusunu ve sesini duyumsadık.Hiçbir yerde bulamadığıım bazı kitapları kitaplığında bulduğumda nasılda sevinmiştim .Şimdi de yazında aynı duyguları taşıyorum...Çok teşekkürler ,çok ama çok önemli tarihi günü bizlerle paylaştığın için...Sevgiler,selamlar...
YanıtlaSil@Arzu Sarıyer,
Silİş Bankası ve İş Bank Kumbara'nın her birimizin hayatında bir yeri olduğu muhakkak..
Müzeyi görmenizi öneririm.Ben teşekkür ederim.. Sevgi ve esenlikler dilerim Arzu Öğretmenim..
Hakikaten hayallerimizi saklı tutardık o kumbaralarda. Ne güzel söylemişsin Esincim.
YanıtlaSil@sezer eser perker,
Silen küçük şeyle dahi mutlu olabilen bir jenerasyonduk biz!. ve o küçüminnacık kumbara,sadece bir kumbara değildi bizim için.. O kumbarada hayallerimizi de saklı tutardık!..
Tarih, aslında içinde bize öyle ders olabilecek şeyler söylüyor ki... Ama sağırız işte, kör olduğumuz kadar.
YanıtlaSilMutlu günler...
@Engin Ergin,
SilGeleceğimize ışık tutan tarih!.. onu okuyamayan, okumasını bilmeyen beyinlerle!..
ne yazık ki yok olup silinip gidiyor!..teşekkürler, temennimiz bir an önce bu karanlıklardan çıkabilmemiz olacaktır..
İş Bankasının eğitici bir misyonu vardı sanki. Ben Kumbaramı bir doğum gününde almış nasıl da
YanıtlaSilMutlu olmuştum. Bu günlerin savurganlığı na alışanlar o yılların tasarruf politikasını anlamakta zorlanabilirler. Bankanın kültür yayınları da ne kadar seçicidir.
@Makbule Abalı,
SilCumhuriyetin aydınlanmacı yılları.. her alanda reformlar!..büyük hamleler!..
İş Bankası'nın finansal katılımı yanında aynı zamanda eğitici bir misyona sahip olması da!..önemli bir atılımdı!..
Hele ki 'kumbaralar'ın hayatımızdaki yeri çok daha başkaydı..