27 Şubat 2018 Salı

Dünya Sinemalarından: 3 Idiots (3 Aptal)

Aamir Khan’in filmleri sayesinde Hint Filmlerini daha bir sever oldum. En son 3 Aptal Filmi’ni seyrettim. 2009 Hindistan yapımı olan film; dram, komedi ve romantik türündeydi. Film: 170 dakika, neredeyse 3 saat sürse de, filmi izlerken; serüven dolu hikâyeye öylesine kaptırdım ki kendimi, bu yüzden zaman nasıl geçti hiç anlamadım, hatta film bitmesin istedim!   
Gelelim 3 Aptal (3 Idiots) Filminin konusuna; 
Film özel bir yatılı okulda okuyan ve mühendislik eğitimi gören 3 arkadaşın yıllar sonra sözleştikleri yerde buluşmasıyla başlıyor. Ve film sondan başa dönerek, 3 genç öğrencinin, Hindistan'ın en iyi mühendislik okulundaki hayatını anlatıyor. Daima bir yarış üzerine kurulu ve ezbere dayalı olan eğitim sistemini sorguluyor. Bu sistem içinde; öğretmenler kadar, ailelerin baskıları da gençlerin okul hayatını zorlarken, diğer yandan 3 arkadaşın birbiriyle olan dayanışması, zorlukların üstesinden gelebilmelerinde önemli bir rol oynuyor.   
Herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda, özellikle bir öğrenci düzene başkaldırıyor ve bu sistemi değiştirmeye çalışıyor.
Bu arada romantizm ve aşk temaları da işleniyor. Kısaca mühendislik eğitimi gören 3 arkadaşın eğitimleri süresince başlarından geçen olaylar anlatılıyor. Öğretmen ve öğrenci ilişkileri. Arkadaş ilişkileri. Ve değerler…

Bollywood filmlerinin ünlü ve aynı zamanda dahi oyuncusu Aamir Khan’de sanki bir şeytan tüyü var! Boşuna değil bunca hayranının olması.  Öyle ki, Aamir Khan’ın bir filmini izleyen mutlaka başka bir filmini de izlemek isteyecektir. Daha önce "Her Çocuk Özeldir", "Kalbin Arzusu" filmlerini de ilgiyle izlemiştim.  Bu yüzden Aamir Khan'in hem oynayıp hem de yönetmenliğini üstlendiği film replikleri de kayda değer oluyor. Bu filmin içinde de altı çizilesi mesaj niteliğinde replikler vardı.
Yarından bu kadar korku duyarsan, bugünü nasıl yaşarsın.  
İyi işler yapmak için çalış, zenginlik için değil.  
O edebiyat okumak istiyordu, yazar olmak. Ama tek yazabildiği bu intihar mektubu oldu.  
Kendimize Davranış Bilimleri’nden bir ders: “Arkadaşınız başarısız oluyor, üzülüyorsunuz. Arkadaşınız birinci oluyor, daha çok üzülüyorsunuz!”  
Doğumda öğretilmişti bize, hayat bir yarıştır. Hızlı koşmazsan, ezerler seni. Bebek olurken bile, bir sperm diğer 300 milyon spermi geçer. 1978’de, akşam 5.15’te doğmuşum. Saat 5.16’da, babam ilân etmişti: “Oğlum mühendis olacak.”  
Ve kaderim belli olmuştu, ne olmak istediğimi kimse sormadı! 
3 Idiots Filmin Fragmanı 


Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak renkli, keyifli ve aralarda da kıpır kıpır Hint danslarıyla cıngıllı bir film arıyorsanız öneririm. Şimdiden iyi seyirler dilerim.  
Esin Bozdemir

8 yorum:

  1. Herkes izlemeli. Hatta tekrar izlemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Kesinlikle. Alınacak derslerle dolu bir film.
      :) Sevgiyle...

      Sil
  2. Birkaç yıl önce seyretmiştim. Aamir Khan'ı ilk tanıdığım film. Kesinlikle tüm filmleri izlenmeye değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Saadet Uslu,
      Film çok da yeni değil, ancak ben yeni izledim. Ve sizin de belirttiğiniz gibi Aamir Kahn'ın tüm filmleri tekrar tekrar izlenebilir!

      Khan'ın hayat hikayesini de çok merak ediyorum, bu yüzden elimde okumakta olduğum kitabı bitirir bitirmez, yazarın son kitabı "Benim Yolum" u da biran önce okumak istiyorum.

      "Eğer bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, hepimizin içine dürüst bir şekilde bakması, yanlış bulduğu şeyleri düzeltmek için çalışması gerek. O zaman toplum genelinde büyük bir değişim yaşanır." - Aamir Kahn-

      Sevgiyle kalın...

      Sil
  3. Yıllar önce öğrencilik yıllarımda keşfetmiştim. Kaç kere izledim ben bile unuttum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @acemi blogger,
      İzlemesi keyifli, hem eğlendirip neşelendiren, hem de duygusallaştırıp -zaman zaman da olsa- gözleri yaşartıp ağlatan filmlerden. Eğiten yanı çok fazla. Özellikle; çocukların, gençlerin ve ailelerin izlemesinde fayda var. Sevgilerle...

      Sil
  4. Bu yazını gözden kaçırmışım, komedi filmlerini severim, izlemek isterim, emeğine sağlık, çok teşekkürler. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Bücürükveben,
      Sorun değil Müjde, yorum bırakmasan dahi, sayfamı ziyeret etmiş olman yine de sevindirir beni :) Aamir Khan'ın filmleri kesinlikle izlemeye değer. Hele ki sen mutlaka izlemelisin. Çünkü senaryolarına katkı sunacak pek çok detay var. Görseller, replikler, düşünceler hepsi cıvıl cıvıl renkli ve şahane :) Şimdiden iyi seyirler dilerim. Sevgilerle...

      Sil