1 Haziran 2019 Cumartesi

İstanbul Beykoz'da Bir Kelebek Çiftliği


Beykoz Ormanları'nın içinde ailenizle ve arkadaşlarınızla gidebileceğiniz, özellikle çocuklu aileler için  harika bir önerim olacak size. Üstelik burası, Türkiye'nin ilk tropikal kelebek cenneti. Daha önce böyle bir yerin varlığından açıkcası haberdar değildik! Arkadaşlarımızın tavsiyesi üzerine yakın bir tarihte ziyaret ettiğimiz  'İstanbul Kelebek Çiftliği'nde her şey ince detayına kadar düşünülmüş.

Çiftliğe girdiğinizde sizi güler yüzle karşılayan görevliler, günün programını anlattıktan sonra, 'Kelebeğin Hikayesi'ni öğreneceğiniz kısa bir sinevizyon gösterisi izletiyorlar. Bu filmde kelebeğin biyolojik yapısı, kamuflaj ve ilginç üreme şekli "metamorfoz" yani yaşam döngüsü konusunda bilgiler sunuluyor.



***



Kelebekler konusunda yeterince bilgiye sahip olduktan sonra, rehberler eşliğinde iklim kontrollü kelebek serasında gezi başlıyor. Burada ise kelebeğin yaşam döngüsüne ait her aşama canlı olarak izleniyor. Yumurtadan tırtıla, tırtıldan pupaya ve erişkinlik döneminden kelebeğe dönüşüm aşamalarına kadar gördükleriniz karşısında, doğanın en inanılmaz mucizelerinden birine tanıklık ediyorsunuz. 


***


Renk renk uçuşan kelebekler, tropik bitkiler, çiçekler arasında gezinmek nasl da keyifli oluyor :) Bir anda saçlarınıza, kolunuza konuveren ve etrafınızda ahenkle uçuşan kelebeklerle kuşatılıyorsunuz. 

Sera'nın içinde hoş düzenlemeler yapılmış. Küçük tahta köprüler, papağanlar, minik gölet ve içinde yüzen kırmızı balıklar, kelebeklerin beslenmesi için hazırlanmış özel meyve köşeleri...her biri yüreklere, gözlere şenlik! serada yapacağınız bu yürüyüşten sadece çocuklarınız değil, siz de kesinlikle çok keyif alacaksınız. Ayrıca burada küçük bir ücret karşılığında profesyonel makinayle fotoğraf çekmek de serbest.Cep telefonuyla ise bir engel yok istediğiniz kadar çekebilirsiniz.


***


***


Kelebeğin hikayesi, başlıbaşına hayatta kalma hikayesidir aslında!. Karşılaştıkları tüm zorluklara ve sayılarını azaltan düşmanlarına rağmen, savunmasız görünen bu muhteşem canlıların, yumurtadan çıkmalarından itibaren gösterdikleri hayatta kalma mücadelesinin ödülü, renkli bir uçuşla geçen sadece kısacık birkaç gündür! Bu yüzden boşuna değildir, kısa ömür için 'kelebek ömrü' denmesi.


***


***


Çiftliğin kuruluş felsefesinde üstlendiği misyon; doğadaki ekolojik dengeye ve bu dengenin önemli enstrumanlarından biri olan KELEBEKLER'in ve kelebek türlerinin, zarar görmeden nesillerinin devamlılığı konusunda farkındalık yaratmak. Daha bilinçli bir toplum olabilmemiz için eğitimin şart olduğu, eğitimin ise yerinde görerek ve eğlendirerek verildiği bu güzel çiftliğin oluşumunda emeği  geçen herkese teşekkür ederim.

Ayrıca çiftliğin geniş bir alana sahip olduğu bahçesinde güzel bir kafeteryası da mevcut. Aynı lokasyonda piknik alanları, çocukların hoşuna gidecek küçükbaş hayvanlar; kazlar, ördekler, kediler, kuşlar da  var. Hem eğitici hem de keyiflendiren bu hoş çiftliği biz beğendik. Bayram tatilinde İstanbul'da yaşayanlar için de 'İstanbul Kelebek Çiftliği' güzel bir seçenek diyebilirim!

Detaylı bilgi için 'İstanbul Kelebek Çiftliği'nin linkini de buraya ekliyorum. 

Esin Bozdemir


***

Yoksa siz de bayram tatilinizi İstanbul da mı geçireceksiniz?
İstanbul'da nereleri gezmeli bkz. (1. Bölüm)

10 yorum:

  1. Aa, biz burayı görmemişiz, planlayayım bir gezi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Tam da mevsimi! Çocuklar burayı eminim çok severler.
      İyi hafta sonları dilerim. Sevgilerimle :)

      Sil
  2. ne kadar şahane bir yermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @mehtAp,
      İstanbul'un yakın çevresinde doğa ile içiçe olacağınız harika bir park...

      Sil
  3. Harika fotoğraflar, burayı gezilecek öncelikli yerler listeme aldım, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Beyaz Yakalı,
      Görmeğe değer güzel bir ortam.
      Ben teşekkür ederim. Esenlikle...

      Sil
  4. Nedense hiç duymamışım daha önce. Çok çok güzel bir yermiş. Çekimler şahane.
    İstanbul'a yolu düşecek olanlara mutlaka önereceğim. Teşekkürler Esinciğim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Biz de daha önce duymamıştık. Hafta sonu olduğunda, İstanbul'un kaosundan kaçacak, doğayla içiçe olunacak yer arıyoruz. Burayı da Beykoz çevresinde yaşayan bir arkadaşımız önerdi. Türkiye'nin ilk tropikal kelebek çiftliği olması da ayrıca önemli. Güzel bir ortam. Ben teşekkür ederim Zeugmacığım. Sevgilerimle...

      Sil
  5. Harika bir tanıtım.Bilgilendirme için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @EĞİTİM PINARI,

      Ben teşekkür ederim. Kelebek Çiftliği Beykoz'da güzel bir ortam. İstanbul'a yakın oluşuyla da özellikle hafta sonu seçenekleri içinde güzel bir alternatif. Esen kalın.

      Sil