16 Eylül 2012 Pazar

Turkuaz renkli Saitabat Şelalesi


Cumalıkızık’ dan  sonraki ilk rotamız Derekızık Köyü’nü geçince
Kestel bölgesindeki Saitabat Şelalesi oldu. Bursa'ya 21 km. Cumalıkızık Köyü’ne ise 9 km.
mesafedeki şelale, yemyeşil çimenler ve çınar ağaçlarıyla kuşatılmış doğa harikası bir yer.




* * * * * * * * * *


* * * * * * * * * *


Uludağ’dan kendine yol bulup gelen, billur gibi berrak suyun şarıl şarıl aktığı,  küçük gölet’ in etrafındaki kayaların üzerinde oturup, çağlayan suyun sesini dinlemek… ve o daracık kanyonun arasından başımı uzatıp, göğün perdesini aralarcasına bakmak ufka!.. 

Ayaklarım suya değince ve yorgunluk da bedenimi sessizce terk edince!.. serinlik ve ferahlık içinde bir ohhh! çektim karşıki dağlara!..  


Ama ne dağ sarsıldı ne de kaya .) Meğer, bir tatlı huzur almak da varmış bu şelalenin altında!..


Şelalenin yer aldığı Güvercinlik köyü, çileği ve fasulyesi ile de oldukça meşhurmuş. Odun ateşinde pişen her ürünün tadı bir başka oluyor. Özellikle haftasonları mangalcıların keyif yaptığı ve çevresinde doğa yürüyüşü için önemli parkur noktalarından biri durumunda oluşu nedeniyle de civar yaşayanları için tercih edilen güzel bir mesire yeri.



* * * * * * * * * *



* * * * * * * * * *

Şelalenin çevresinde çok güzel mesire yerleri kadar, çay bahçeleri ve çokça balık restoranları da vardı. Belli ki talep çok fazla...Ama biz Ramazan ayında geldiğimiz için gündüz oldukça tenha idi.  Yazın en kurak dönemi gittiğimiz için de suyu oldukça azdı şelalenin!..



Solda gördüğünüz tarihi konak; Saitabat Köyü Kadınlar Dayanışma Derneği'dir.
Burada marifetli kadınlarımızın elinden hazırlanmış köy kahvaltısı yapmak bir başka güzel.
Hünerli kadınlarımızla ne kadar övünsek azdır!. 



* * * * * * * * * *


Odun ateşinde, ve kiremitte tereyağı ile pişirilen alabalıkların tadına Ramazan dolayısı ile bakamadık! ama bir daha yolumuz düşerse ve bahar ayına da denk gelirse, gürül gürül akan suyun serinliğinde bir de kendimize balık ziyafeti çekince değmeyin o zaman keyfimize!..

Bunca zaman Bursa'dan transit geçeriz doğrusu hiç burayı duymamıştık.. İyi ki Cumalıkızık' a gitmişiz de! köylünün ve konakladığımız işletme yetkilierinin tavsiyesine uyup gelmişiz Saitabat Şelalesine... e... yaban ellerden bile gelip görenler olur da, biz kendi topraklarımızın güzelliklerini görmezsek olur mu!..

Saitabat Şelalesi ve Güvericinlik Köyü sadece transit geçişler için değil özellikle gelinip görülecek bir yermiş... Tavsiye ederim...


Esin Bozdemir


Fotoğraflar: izler ve yansımalar

3 yorum:

  1. Saitabat şelalesi,hiç duymamıştım,nekadar güzel bir renk,nekadar güzel bir yer.Sayenizde öğrenmiş oldum,teşekkürler sevgili Esmir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Nehire,
      İnsan her geçen gün yeni bir şey öğreniyor ve bazen çok yakınında olup da hiç bilmediği yeni yerleri vs.. görebiliyor...biz de aslında aynı bölgede olduğumuz halde ilk kez gördük bu şelaleyi..Ben teşekkür ederim sevgili Nehirecim...Esenlikler dilerim...

      Sil
  2. Rahatlatan resimler ve ikna edici kısa bir tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil