19 Ağustos 2009 Çarşamba

Bugün Tevfik Fikret'in Ölüm Yıldönümü

24 aralık 1867 – 19 Ağustos 1915 İstanbul

94. Ölüm Yıldönümünde Tevfik Fikret'i Edebiyatımıza yapmış olduğu katkılarından dolayı saygıyla ve rahmetle anıyorum....
Sanatı, yaşamının merkezine yerleştirmiş bir insandır Tevfik Fikret. Onun yaşamında edebiyat, resim ve mimari hayatı boyunca hep iç içe olmuştur. Şiirleriyle resmi, resmiyle mimariyi ömrünün sonuna dek bir arada sürdürmüştür. Tüm çalışmalarında tamamen kişisel çabasıyla yol almıştır. 
“Toplum içinde bireyin hür olmasını, bireyin bir takım bağlardan silkinerek de hür olmasını ister, hür bir toplum içinde hür bireylerin yetişmesine çalışır. Bunun içindir ki Namık Kemal’e hürriyet şairi dediğimiz gibi Tevfik Fikret’ e de Hürriyet şairi diye bakmamız gerekir.” (Nurullah Ataç, Okuruma Mektuplar, 2. Basım 1989 S.24-25)
        SABAH OLURSA...
Bu memlekette de bir gün sabah olursa, Haluk,
Eğer bu memleketin sislenen alın yazısı dirençli, dinç bir elin güçlü, canlılık verici dokunmasındaki titremle silkinip, şu donuk, şu paslanan yüzü halkın biraz gülerse... - O gün Ben ölmemiş bile olsam, hayatla pek ölgün, pek az ilişkim olur kuşkusuz; - o gün benden ümidi kes; 
beni kötürüm ve boş muhitimde bütün acımla unut; çünkü kör, topal, tükenik bakışlarım seni geçmişte görmek ister; sen bütün etin, kemiğin, kimliğinle yarınsın: Ve şarkılar gibi hep hep kulaklarımda sesin. 
* * *   
Evet, sabah olacaktır, sabah olur, geceler  geçer, kıyamete dek sürmez; en sonunda bu gök bu mavi gök size bir gün acır; usanma sakın. 
Hayata neş' e güneştir, usanç içinde kişi çürür bizim gibi... Siz, ey yarın uzaylıların küçük güneşleri, artık birer birer uyanın! Tükenmez özlemi vardır ufukların ışığa, ışık, ışık... 
Bugünün işte ruhu, özlemi bu; Silin bulutları, silkin o korku gölgesini, koşun ışıklar içinden o kutlu kurtuluşa. Ümidimiz bu: ölürsek de biz, yaşar mutlak vatan sizinle şu zindan karanlığından uzak! 
Tevfik Fikret(Kırık Saz’dan) 
Kaynak: Yüzyılın Türk Şiiri Cilt-1 Sf:61Hazırlayan: Mehmet H. Doğan
                    Esin Bozdemir 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder