Sait Faik Abasıyanık
18 Kasım 1906 - 11 Mayıs 1954
“ Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kağıt aldım. Oturdum. Ada’nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.”
“...Niyetim yazı yazmak bile değildi. Balığa çıkacaktım. On kuruşa kahve, yirmi kuruşluk köylü cigarası içecektim. Kaybettiğim her şeyi; insanlığı, cesareti, sıhhati, iyiliği, saffeti, dostluğu, alın terini, sessizliği yeniden bulacak; belki yeniden bir adam olmasam bile bir temiz hayatın içinde hayran, meyus ve mahcup ölümü bekleyecektim. Aklıma ara sıra esen yazı yazmak arzusunu değil, kötü huyunu, bu tek kötü huyu muvaffakiyet, şöhretler düşünmeden ve ‘ düşünürsem Allah canımı alsın!’ düşüncesiyle yeniden bulabilirsem, kalemsiz kâğıtsız dağlara fırlayacak balığa çıkacaktım. Yazmayacaktım.
*****
“ Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kağıt aldım. Oturdum. Ada’nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.”
*****
“ Hikayeyi böylece bitirebilirim. Benim bitirişlerimden biri olur. Olmasına olur ama hayır. Ne çarşıya çıkıyor, ne bembeyaz kahveye giriyor, görmek istemediğimin karşısına geçiyor, ne de kahveci ile konuşuyorum.
Evimde, odadayım. Çarşıya inemem. Otuz dokuz derece ateşim var. Üşüyor, titriyorum. Bir ara yanıyorum. Anam sirke koyuyor. Okuma artık yat, diyor. Işığı söndürüp gidiyor. Etrafı dinliyorum. Kaşık adanın köpeği hala havlıyor. Rüzgar camları dövüyor ve kapıları sarsıyor. Işığı yakıyorum…
Bu da bir bitiriş şekli ama bu da değil. Değil, bu da değil. Çarşıya inemem, o kadar.”
(*) Sait Faik Abasıyanık
(*) Sait Faik Abasıyanık
Yorumsuz !
Bu olağanüstü güzel ifadelerin üzerine başka ne söylenebilir ki…
56. Ölüm Yıldönümünde büyük usta Sait Faik Abasıyanık’ı saygıyla anıyorum.
Fotoğraf: Ara Güler
Yorum yapılamaz gerçekten..
YanıtlaSilHayatı gencecik yaşında terkeden bu büyük ustanın önünde ben de saygı ile eğiliyor, ruhu şad olsun diyorum..
Anımsadığın, anımsattığın, kendimizden parçalar bulduğumuz bu inanılmaz güzel yazısını paylaştığın için çok teşekkür ediyorum sevgili Esinciğim..
Sevgilerimle...
Yazdığınız ve hatırlattığınız için teşekkürler. büyük ustaya saygı ile...
YanıtlaSilEdebiyatımızın büyük ustalarına selam olsun...
YanıtlaSilİtiraf etmeliyim ki kitaplarına çok geç el attığım bir yazar olmuştu S. Faik... İlk kitabını okuuğumda, bu geç kalmışlığıma ne kadar kızmıştım. iddialı lafları çok sevmem ama dünya edebiyatının en önemli hikayecilerinden biridir kanımca... Ve henüz okumamış olanların en kısa zamanda bir S. Faik kitabı edinmelerini şiddetle tavsiye ederim.
YanıtlaSilBu farkediş ve duyarlılığınız içinde size teşekkür ederim. Umarım bir kaç insanın daha onu farketmesine olanak tanır yazınız.
"Her şey bir insanı sevmekle başlar" demiş ya, biz de Sait Faik'i seviyoruz.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler...
"kalemi yonttum.. yonttuktan sonra öptüm!"
YanıtlaSilElleri öpülesi bir insanın hatırası önünde saygılarımla, ve sevgili esmir, sana vesile olduğun için sevgilerimle..
Harikaymış..gerçekten söz yok bunların üstüne. İyiki hatırlatmışsınız..teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Zeugmacığım,
YanıtlaSilGerçekten böylesine değerli ve özgün çalışmalara imza atan büyük ustanın aramızdan erken yaşta ayrılması ne acı!
Eserleriyle nesiller boyu anılması en büyük tesellimiz olacaktır.
Sevgilerimle
Sayın Güven,
YanıtlaSilBu değerli ustaların eserleri gün geçtikçe daha da anlam kazanıyor.Her birine sonsuz saygılarımızla...
Sayın Mehmet Bilgehan Merki
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
Sevgili buraneros,
YanıtlaSilBüyük usta ile ilgili düşüncelerine kesinlikle katılıyorum. Benimde kitaplarıyla tanışmam biraz geç oldu. O kendine has uslubu ve analizi ile ve yaşamından kesitleri hikayeleştirerek anlatımı çok samimi çok naif! Bu yüzden beni de oldukça etkileyen bir sanatçıdır. Okumayanların okumalarını önerebileceğim önemli bir yazar ve şair. Dediğin gibi umarım henüz kitaplarıyla tanışmamış olanlara bu küçük alıntılar vesile olur...
Esen kalın...
Sevgili aysema,
YanıtlaSilİnsan böylesine usta edebiyatçıların eserlerini okudukça onları sevmemek mümkün değil. Yazmaya karşı olan tutkuyla bağlılıklarına ve ortaya çıkardıkları eserleriyle kendilerine büyük bir saygı duyuyorum.
Sevgili hasretsenfonileri,
YanıtlaSilSait Faik Abasıyanık, ne güzel tarif etmiş yazmaya olan tutkulu sevdasını değil mi! "kalemi yonttum.. yonttuktan sonra öptüm!" ...
Sizde bizim için ortaya koyduğunuz güzel eserlerinizle hele ki son romanınız olan "Albümdekiler" ile; hep saygıyla andığımız çok değerli bir insan ve edebiyatçısınız.
Sevgi ve saygılarımla...
Onuncu Köyün Adamı,
YanıtlaSilHarika anlatımı ile unutulmaması gereken önemli bir usta Sait Faik Abasıyanık...
Ben teşekkür ederim.