4 Kasım 2010 Perşembe

Aydınlığın şövalyeleri neredesiniz?


Son yazılarımla "Van Seyahatinin Ardından ", " Bir Kitap Fuarının Ardından " bir şekilde örtüşen aşağıdaki Berrin Damgacı Öğretmenin mektubunu sizlerle paylaşmak istiyorum… Eminim ki sizlerde
bu mektubu okuyunca paylaşacak ve bir ışık da siz yakacaksınız.

Akşamları tepelerde ışıklar görünüyor yer yer: İran sınırı ve karakollar. Yükselti o kadar fazla ki, ağaç yetişmiyor. Yıldızlar o kadar yakın ki, ellerinizle tutabilirsiniz. İlkokulda öğrendiğim tüm yıldız kabileleri burada: küçük ayı, büyük ayı, cezve. İnsanları o kadar sıcak ki, iklime inat. “İnsanlık” burada yaşıyormuş, meğer ölmemiş" diyorum içimden.,

Yıllardır batıda değişik ve güzel şehirlerde ...çalıştım hem de iyi koşullarda. İster istemez kıyaslama yapıyorum. Burada 3.haftasındayız okulun. Kılık-kıyafet kontrolü sırasında ayakkabıları farklı renkte birkaç öğrenciyi ayırmıştık. Teneffüste bir kız öğrenci yanıma geldi ayrılan bir arkadaşı için. Sessizce kulağıma “hocam, … arkadaşımız 12 kardeş, ailesinin durumu iyi değil, söyleyemiyor utanıyor” dedi sustum. 9.sınıf öğrencilerinden biri (üstelik ufacık bir şey daha) eski bir eşofman üstüyle gelip gidiyor okula. Fakirliği okunuyor yüzünden, duruşundan. Bir aya kalmaz kar yağarmış buralara.

"Ne yapmalıyım bu çocuk için? "

Bugün 11.sınıf öğrencilerinden biri üzgündü. Nedenini sordum, "ailemin parası yok hocam beni okuldan alacaklar" dedi. Zehir gibi kafası var. Seneye mezun olacak oysa. Kalacak yer bulmalı ama nasıl? Kız öğrencilerin sayısı az, çünkü okutmuyorlar. Çarşıda kadın-kız pek görülmüyor, ancak memur bayanları görebiliyorsunuz.

Öğrenci çok, sıra az. Gelen öğretmenler en fazla 1,5 yıl kalıp gidiyorlar. Sınıfta konuşuyoruz, bir örnek verdim: Van’ a gittiğinizde…"Hocam Van’a gitmeyenler var daha" dediler.

Sordum, sınıfın yarısı ilçeden dışarısını görmemiş daha. Gidenler de çalışmak için bir inşaatta veya akraba yanında. Gezmek fiilini çekemez bu çocuklar. Sinema-tiyatro, alışveriş merkezi, kafeterya, çay bahçesi, flört nedir bilmiyorlar. Ülkemin 40 yıl öncesine ışınlanmışım sanki. Ya da bir köşeden Şener Şen çıkıverecekmiş gibi, bir Türk filminin içine düşmüşüm adeta.

Evimi taşırken kitap kolilerinden yakınan taşımacılara kızan ben, okuldaki kütüphaneyi görünce ürperdim. Bomboş! Bu gençlerin bilinç kazanması, kendilerini tanıması, hayallerine kavuşmak için yol-yordam öğrenmeleri gerekiyor oysa. Yokluk ve yoksulluktan kurtulmaları, cahil kalmamaları gerekiyor. YGS-LYS kitapları olsa kütüphanede soru çözümü yaparlar, üniversiteye bir adım daha yaklaşırlar.

Okuduğu bir roman karakteri belki onun hayatında dönüm noktası olacak, belki çözdüğü bir üniversite hazırlık kitabı onun bir bilim insanı olmasını sağlayacak ya da okuduğu kitaplar hayatının tek zenginliği olarak kalacak ama kendi çocuklarını özellikle de kızlarını okula göndermesini sağlayacak.

Üzerime umutsuzluk çökmeye başladı, yakında yağacak olan kar gibi…

Aydınlığın şövalyeleri neredesiniz?

Berrin Damgacı



ADRES: Berrin Damgacı Başkale İ.M.K.B Çok Programlı Lisesi BAŞKALE / VAN
Tel: 0537 8611682


* Kitap göndermek isteyenleriniz olursa PTT Kargo hem oraya gönderim yapıyor hem   de gayet ekonomik.


* Örnegin yaklaşık 2,5 kilo gibi gelen 7-8 kitap gönderim bedeli 6 TL. * Çocuklarınızın geçen seneki öğrenim kitapları olsun, romanlarınız, klasikleriniz olsun 1 tane bile gönderilse damlaya damlaya göl olur.

* Hatta çevrenizde eğitmen olan, okul veya dershane sahibi tanıdıklarınız varsa belki onlar da yayınları ile katkıda bulunmak isteyebilirler.


Kolaj: izler ve yansımalar

Fotoğraf: Osman Y. Tanagan - Fotoğraf: Ali Dağer Erciş

26 yorum:

  1. Sayın Esmir,
    Siz yazarsınız da bizler dururmuyuz. Sulak gözlü olmama rağmen nedense bugün gözlerim kuru kaldı yazınızı okurken ama muhterem eşim çoktan koyvermişti. Bir yandan da bana "şu balkon dolabına koyduğumuz tüm kitapları gönderelim" yüzüne baktım ee başka dedim hanım hanım maaşım yetmez o kitapları göndermeye dediğimde o ağlamaklı gözler yüzünü gülümsemeye bırakmıştı olsun her ay gönderelim fazla yük olmaz dediğinde işe koyulmuştuk bir kere..
    Sanırım yarın sabah kargoya gideriz.
    Eğer umuda bir ışık olabilecek isek ne mutlu size ve ne mutlu duyarlılık gösteren tüm dostlara.
    El ele vermenin zamanı başka ne zaman olabilir ki.
    Sonsuz saygılarımızı sunuyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Esmir yazını çok duygulanarak okudum ve mutlaka dikkate alıcam.Aslında bu tür konuları hep duyuyoruz ve biliyoruz.Ama bizler sanki bunlar hiç yokmuş gibi yaşamaya devam ediyoruz.Gitmesekte gelmesekte bir köy var uzakta.O köy bizim köyümüzdür.Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  3. Esinim,
    Sen ne mükemmel bir insansın... Berrin Damgacı, Blogcuda kendisini büyük bir hayranlıkla izlediğim bir öğretmendi.. kalemine ve ifadesine hayrandım.. Az önce de kendisi ile uzun uzun telefonda konuştum sayende... Daha önce de Lodocunun bloğunda okumuş ve ilgilenmiştim.. Sana özel olarak teşekkür etmek için yorum yazıyorum..
    Kendisine ileteceğim 2 büyük koli olduğunu, zaten yıllardır Van/erciş ve köylerine - nahiyelerine kişisel yardımlarımı yolladığımı şimdi buna bir de dostum ve meslekdaşım Berrin'in eklendiğini belirtmek istedim..
    Teşekkürlerimle..

    Lütfen sayfandaki bu yazıyı benim mail adresime yollar mısın?

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkür ediyorum. hem gençlerin geleceğini kurmada bana yardımcı olduğunuz için hem de uzun süredir hasret kaldığım bir dosta kavuşmamı sağladığınız için. sevgiler ve saygılar.
    SF (Berrin Damgacı)

    YanıtlaSil
  5. facebook'ta paylastim, bende neler yapabilecegim bakacagim.

    YanıtlaSil
  6. Çok çok duygusal bir mektup eşliğinde çok anlamlı ve güzel bir paylaşım...Teşekkürler sana Esinciğim...
    Bu ülkenin Batı ve Doğu yakası gerçekleri var birbirine bu kadar tezat düşen..

    Berrin Öğretmenin yaşı kaç olursa olsun o satırları yazan ellerini öpmek lazım...Çok içten ve etkileyici idi. Aydınlığın prensesi olmuş durumda şimdiden..

    Adresi yazdım. Çevremde mümkün olduğunca duyurmaya çalışacağım ben de...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Haykırış Beyefendi,
    Biliyorum ne denli duyarlı olduğunuzu...hemen uygulamaya geçip kolileri hazırlamışsınız bile...

    Kimbilir öğrenciler nasıl mutlu olacaklar...

    Ben çok teşekkür ederim. Size ve değerli eşinize sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gümüş Ay,
    Hepimizin yapacağı bir şeyler mutlaka var...Bu duyuruyu dahi ne kadar çok dosta duyurabilirsek paylaşarak dahi destek vermiş oluruz. Şimdiden çok teşekkür ederim...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Değerli Gülsen Hocam
    Asıl mükemmel olan sizsiniz!Bu güzel buluşmaya vesile olduğum için sizler adınıza çok sevindim.

    O kadar duygu yüklü ve o kadar
    Türkiye'nin gerçeği olan bir sesdi ki Sevgili Berrin Öğretmen'in mektubu! Paylaşmak ve uzak köylerde de ışığa hasret bizleri bekleyen çocuklar ve idealist Öğretmenlerimiz olduğunu anımsatmak istedim...

    Ben teşekkür ederim Sevgili Gülsen Hocam...Yürekliliğiniz, duyarlılığınız ve pek çok insanda unutulmayacak izler bıraktığınız için...

    YanıtlaSil
  10. Değerli BERRİN ÖĞRETMENİM,

    Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın aydınlanmasında gösterdiğiniz emekleriniz ve özverileriniz için asıl bizler size çok çok teşekkür ederiz.

    Sizin sesiniz, duyarlı yüreklerde bir kandil yakacak ve her bir öğrencinizin aydınlanmasında inanıyorum ki vesile olacaktır...

    Lütfen aracılığımızla paylaşmak istediklerinizi bize yazın...

    En derin sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili besteciğim,

    Facebook paylaşımın için çok teşekkür ederim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Zeugmacığım,

    Ne yazık ki Türkiye'nin gerçeği böyle...Hatta bazen çok uzak şehirlere bile gitmeye gerek kalmadan en yakın bölgelerimizde dahi o kadar kıyıda köşede kalmış mahrumiyet yaşayan köylerimiz var ki!

    Ama Berrin Öğretmen'in yükselen o olağanüstü sesini ve yüreğini öylesine güzel yansıttığı kalemini öpmemek mümkün değil.

    Çok etkileyici..En güzel ifadeyi sen söylemişsin Zeugmacığım...
    Berrin Öğretmen şimdiden;"Aydınlığın Prensesi" olmuş...

    Duyarlılığın ve paylaşımların için şimdiden teşekkür ediyorum Zeugmacığım...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Esin ,Van dağlarında "Berrin öğretmen"bir çoban ateşi.Aydınlığın ateşi,ne kadar destek olabilirsem ;O ateşe ,o kadar mutlu olacağım.Size teşekkürler,sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili gökçeciğim, inanıyorum herkes gönülden bu paylaşıma katılacaktır.
    "Damlaya damlaya göl olur"
    birkaç kalem, silgi, birkaç defter, kitap, bir çift ayakkabı...ne gelirse elden ve ne gelirse yürekten!..

    paylaşmak da, bir sese yetişip, el uzatmak da tarifsiz bir mutluluk çünkü! duyarlılığın için çok teşekkür ederim...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Esmir,
    Berrin Öğretmenin yaktığı meşalenin sönmeden aydınlatması için yaptığınız çağrıdan ötürü sizleri de tebrik ederim.
    Berrin Öğretmenleri de tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.
    Not : İsteğiniz üzerine duyurunuz "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı. Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  16. Sayın Sabahattin Gencal
    Değerli Öğretmenim,

    Duyarlılığınız için ben teşekkür ederim...Berrin Öğretmenimizin ve daha pek çok Öğretmenimizin aydınlık yolunda yaktıkları meşaleleri herbirimizin paylaşımları ile büyüyecek ve hiç bir zaman sönmeyecektir...

    Size de hayırlı günler diliyorum..
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  17. ve o kadar çok ki böyle çocuklarımız Esmir 'ciğim.geçen sene www.kardesinisec.com diye bir siteye denk gelmiştim.O günden beri benim de Van'da bir kızım var.Kişisel olarak elimden gelen her desteği veriyorum ona ve bu böyle devam edecek.Öğretmeni ile de irtibat halindeyim.18 öğrencisine destek bulunmuş ama ne yazık ki bir kaç kitap gönderiminden sonra ses çıkmamış kimseden.
    Çok güzel bir paylaşımı başlatmışsın.Sürekli olmasını diliyorum.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Esmir,
    Paylaşımın ve duyurun için öncelikle sana sonra da ülkemizin kaderini değiştirmeye çabalayan bütün öğretmenlerimize ve Berrin öğretmene çok teşekkür ederim.
    Bu tabloları görmek için Van'a gitmeye gerek yok sevgili arkadaşlar. Benim de kardeşim öğretmen ve 4 yıl önce İstanbul Ümraniyede tayin olduğu ilk okuldaki çocukların daha denizi görmemiş olduklarına tanık olup hayretler içinde kalmıştık. Kardeşim de aynen Berrin öğretmen gibi çalışıp didinip çalmadık kapı bırakmayarak bu çocukların eğitim ve kültürel bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmış ve çalışmıştık.
    O nedenle şimdi de duyarsız kalmamız mümkün değil.
    Sevgi ve saygılarımla,

    YanıtlaSil
  19. sevgili esin ve güzel yürekli insanlar; ben sadece görevini layıkıyla yapmaya çalışan bir öğretmenim o kadar. takdire layık kişiler varsa o da sizlersiniz. baksanıza sırtımda yük var dedim, karınca misali hemen alıp hafifletiverdiniz. hepinize çok teşekkür ederim. esinciğim desteğin çok büyük, sağol varol.
    not: arkadaşlarım çok cömert yürekleriniz var. bazılarınız emekli maaşının yarısını bile bağışlamaya hazır. ne olur! lütfen! ben sadece çocukların geleceğini aydınlatacak KİTAP istiyorum o kadar. (çünkü burada para harcayacak yer olmadığından benim bile maaşımın büyük kısmı cebimde kalıyor) kitaplarla kütüphaneyi adam edeyim, çocukları adam edeyim, güzel bir iz bırakayım Başkale'de başka bir şey istemiyorum. hayatı yaşanılır kılan, iyiliklerle umut dolu bakmamı sağlayan sizler asıl eli öpülesi insanlarsınız.
    Sevgili haykırış, eşinizden özür dilerim ağlattığım için. ama yakında kütüphanenin fotoğraflarını gördüğünde söz! mutlu olacak ve gülecek.
    sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum.
    SF(Berrin Damgacı)

    YanıtlaSil
  20. Sevgili dalgalarıaşmak,
    Sözünü ettiğin o siteyi bende sizin sitenizde görüp incelemiştim"kardeşiniseç" birebir irtibat kurup, karşılıklı istemlerin gerçekleştiği indirekt bir paylaşım oluşu dolayısıyle güzel bir proje..bu yüzden bu sitenin bağlantısını bende sitemde yer vermiştim...

    Duyarlı insanlar, sesini duyurmak isteyen Berrin Öğretmenimiz gibi ve daha pek çok sesi duyabilirler... yeter ki baktığımızı görebilelim, duyabilelim...Ve paylaşımları da sürekli hale getirebilelim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  21. Işılca tatlar,

    Sizler gibi duyarlı dostlarla ümit ediyorum, bu girişimlerimiz artarak çoğalacak ve paylaşımlarımızla daha başka güzelliklere öncülük etmiş olacaktır.

    Bu arada Öğretmen olan kardeşinize ve aynı sorumluluk duygusu içinde kendisine destek verdiğiniz için size de, çocuklarımızın aydınlanmasında sarf ettiğiniz duyarlılıklarınızdan dolayı teşekkür ederim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Değerli Berrin Öğretmenim,

    Sizin gibi idealist bir Öğretmenin sergilediği bu mücadele aynı zamanda temsil ettiğiniz Öğretmenlik mesleğinde de örnek bir davranış oluşturacaktır!..

    Verilen her mücadele mutlaka karşılığını bulur!..Sizin, bizim, dostlarımızın duyarlılıkları ve el birliği içinde ümit ediyorum, kütüphaneniz en kısa sürede kitaplarla donatılmış olur...

    Sizlerden gelecek güzel haberler ve donatılmış kütüphane fotoğraflarınız bizleri de son derece sevindirecektir...

    Sevgili Berrin Öğretmenim,
    Bizden de sizlere ve tüm Öğretmenlerimize umut ve başarılarla dolu eğitim süreçleri diliyorum...

    Sevgi ve saygılarımızla...

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Esin hanım,
    bu yazınızı nasıl kaçırmışım inanın bilmiyorum. (Sizi tanıdığım kadarıyla bunun sizin için önemli olmadığını düşündüğüm halde) öncülük etmiş olduğunuz bu "kampanya"dan dolayı aynı değil fakat benzer durumları yaşamış bir öğretmen olarak çok ama çok teşekkür ediyorum size. Dilerim güzel yüreğiniz gibi güzel olur bundan sonraki hayatınız da (dilenci duası gibi oldu ama idare edin lütfen ;)
    sevgimle
    Sevgi

    YanıtlaSil
  24. Sevgili, "Sevgi Gibi",
    öylesine güzel dileklerde ve dualarda bulunmuşsunuz ki...ben bunun üzerine ne söylesem az gelir!bende diyorum ki bilmukabele efendim:))

    iyi ki sizler gibi aydınlık ve idealist Öğretmenlerimiz var...

    sizinde hayatınız güzelliklerle dolu olsun...yüzünüzden gülcükler, dilinizden sevgi sözcükleri hiç eksik olmasın...

    YanıtlaSil
  25. duyarlı ablacığım elimizden geldiğince yardımcı olacağız,teşekkürler paylaşım için;geçen sene bu zamanlar tunceliye bir öğretmen arkadaşımıza kolilerce yardım toplamıştık, şimdi sıra bu öğretmen arkadaşımıza yardım eli uzatma zamanıdır

    minnettarım teşekkürler

    sağlıcakla

    YanıtlaSil
  26. Sevgili güneşinoğlu,

    Vatanına, devlete ve millete hayırlı birer evlat olabilmeleri adına okuması için gayret sarf eden, emek veren başta; Öğretmenlerimize, ailelerine ve o emeğe destek olan sizin gibi duyarlı tüm dostlara ben teşekkür ederim.Geleceğimizi biz bu çocuklara emanet edeceğiz...

    Sağlık ve esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil