17 Kasım 2011 Perşembe

Kitap fuarı yalnızca bir fuar değildir!

30. kez kapılarını kitapseverlere açan TÜYAP "Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" 'nın yine bu yıl da ziyaretçilerinden biriydim! J  her zaman ki gibi uzaklık ve malum trafik sorunu caydırıcı olsa da! Söz konusu kitap olunca her tür zahmete değer bularak düştük Beylikdüzü yollarına… 
Kitap fuarı ile ilk tanışmam bundan 30 yıl öncesine yani 12 eylül sonrasına denk gelir. Günümüz çocukları ve gençleri bilmezler belki ama bir zamanlar Tüyap Beyoğlu Tarlabaşı’nda idi. O bölgede daha önce tiyatro ve içinde çocuk bahçesinin olduğu bir park vardı. Alt tarafında (bu günkü Kasımpaşa stadyumunun olduğu yer) lunapark, gazino ve açık hava sineması vardı… Tüyap Fuarı da işte o parkın, tiyatronun olduğu alana kurulmuştu.
12 Eylül darbesi toplumu sindirmiş, korkutmuş ve büyük bir tedirginliğe sevk etmişti. O yıllarda kitap, kitapçılar ve yayınevleri suç merkezi olarak görülüyordu. Kitaplar gömülüyor, bacasından duman çıkan evleri polis basıyordu. Aydınlar düşüncelerinden ve yazdıkları kitaplarından dolayı cezaevlerine doldurulmuştu. Tek kanallı televizyonda ise anarşist haberlerinden geçilmiyordu...  bugün de değişen bir şey yok!.. hikaye uzun, ancak biz konumuz olan kitaba dönelim J

Yani demem o ki o dönemde kitap ve kitap okumak çok önemliydi. Ve bu günkü imkanların  pek çoğu o zaman yoktu. Kitaplar tek ışığımızdı! kitaplarla fuar ölçeğinde buluşmamız bizim için bir bayramdı!
J Çocuklar gibi şen olurduk o günlerde!.. her yıl kitap fuarı için ‘alınacak kitap listeleri ’ yapardık.
Kitap fuarı bu yüzden benim için bir fuarın ötesinde çok şey ifade eder… 12 Eylül’ ün o zor yılları, kitap aşkı, çocukluğum, "anarşist" günlerimiz!J Çünkü o yıllar; okuyan, düşünen herkes ansızın "anarşist" olabilirdi!..
O yıllarda İstanbul bu kadar kalabalık olmadığı için açılan Fuar alanı da o günkü şartlara göre bizim için yeterince büyüktü… televizyonun tek kanallı olduğu o yıllarda dünyayı keşfetmek için kitaplardan başka fazlaca bir seçeneğimiz de yoktu!.. Sinema bitirilmiş! arabesk patlamıştı.. bulvar gazeteleri yalandan haber veriyordu!..biz ise o günkü aklımız yettiğince namuslu aydınların, yazar çizerlerin izini sürerek gerçeği bulmaya çalışıyorduk. Kitaplar o izleri takip edeceğimiz en önemli işaretlerdendi. 
Ve ben her kitap fuarı zamanı o günleri anımsar, bu günün çocuklarına ve gençlerine gülümseyerek bakarım... çoğalın çocuklar! derim, düşün kitapların peşine! takılmayın siz o emperyalizmin sosyal ağlarına! iz sürün bağımsızlığa, yurt severliğe, namuslu insan olmaya… haydi dünün küçükleri! yarının büyükleri çocuklar J kitap fuarının son günlerine yetişin...
görsel: toonpool

14 yorum:

  1. Yazınız çok güzel..Ben de uzun yıllar Tepebaşındaki Tüyap Kitap Fuarına severek gittim.Saatlerce gezerdim,onlarca kitap alır, mutlu olurdum.Beylikdüzü'ne taşındığından beri birkaç kere çok istememe rağmen gidemedim.Geçen yıl da gidemedim.Sanat fuarını da kaçırmış oldum.Bu yıl da gitmeyi çok istiyorum.Benim için çok uzak,bir günümü alacak..Yine de inşallah gider,doya doya yeni ve eski kitap kokularını içime çekerim.Eski yıllardaki güzelliği kalmamış olsa da..Kitapların birçoğu indirimli gösterilmesine rağmen çok pahalı olsa da..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı...çok severek okudum.

    YanıtlaSil
  3. Biz dün oranın altına üstüne getirdik :) 5 saatimiz yolda geçti ama oğluşların yüzünde mutluluk dinlenmemiz için yetti:D

    YanıtlaSil
  4. kitaptan korkanlar arasında.. okur olmanın dayanılmaz keyfi ve hafifliğini algılardık.. o günlerde evet.. ve halen.. evet.. =)

    keyifle..
    atalet

    YanıtlaSil
  5. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, biz çok daha küçük anarşistlerken, 12 eylülden önce de olabilir, ilk kitap fuarları Etap Marmaranın altında açılıyordu sanki, kitap fuarı olgusuyla ilk orada tanışmıştım, sanırım Türkiye'de. Tarihe küçük bir not olsun:))

    YanıtlaSil
  6. Selma Er,

    Metrobus yolu tamamlanınca gitmek biraz daha kolaylaşır sanırım.. ancak bizim geçmişte yaşadığımız o heyecan duyulur mu bilemem!kitapların bize gelmesi mi? yoksa bizim kitaplara gitmemiz mi güzel?bence ikincisi:)
    biz böyle büyüdük...

    Teşekkürler düşünceleriniz için...

    YanıtlaSil
  7. @Nihan,
    anılar(ım) canlandı tüyapla yeniden:))teşekkürler değerli yorumunuz için...

    YanıtlaSil
  8. Handan,
    ne iyi etmişsiniz çocuklara o renkli dünyaları buluşturarak..hepimiz için ama en çok çocuklar(ımız)için önemli kitaplar...fuardaki en coşkulu şenlik ve en güzel ışık o gözlerdeki pırıltılar...:)

    YanıtlaSil
  9. @...

    var olmak kadar!
    okur olmanın da o dayanılmaz keyfi ve hafifliği hiç bitmesin sevgili
    atalet:))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. buraneros;

    demek ki siz daha da azılı küçük anarşitlerdenmişsiniz
    o zamanlar:))

    YanıtlaSil
  11. HANİ GEÇEN AKŞAM BULUŞUP GEZME ve SOHBET ETME İSTEĞİMİZİ, "havalar ısınınca'ya", BIRAKTIK YA SEVGİLİ ESİN, TELEFONU KAPATTIKTAN SONRA DÜŞÜNDÜM BİR HAYLİ UZUN SÜRE...
    N E R E L E R ??? OLABİLİR... DİYE :))))
    VE İNANACAĞINA ADIM GİBİ EMİNİM AKLIMA İLK GELEN TÜYAP KİTAP FUARI OLDU... SENİN TESADÜFEN BİR KİTABEVİNİN ARKA RAFLARINDA BULUP ALDIĞIN VE SAYFALARINDA YAYINLADIĞIN AĞABEYİMİN KİTABI SAYESİNDE TANIŞMAMIZI HATIRLADIM BİR KERE DAHA..
    VE "ah!!! oraya gitsek,ne kitaplar buluruz kimbilir okunası.. keşfedilmeyi bekleyen!!!" DİYE DÜŞÜNDÜM...
    VE.. TADINA DOYAMADIĞIM YAZILARINDAN BİRİNİ DAHA OKUYUNCA YAZMAYA KARAR VERDİM..

    SENİN BİLGİNE VE O BİLGİYİ SUNUŞ ŞEKLİNE HAYRANIM..

    YanıtlaSil
  12. hasretsenfonileri,
    Bir kitap evinin tozlu raflarında keşif yaparken bulduğum (abiniz, Vedat Varol'un rubailer kitabı ile 'hazine'buldum diye sevinirken asıl yıldızı yıldızda bulmak varmış meğer!hele ki sizin gibi kalemini ustalıkla konuşturan bir yazarda eşlik edince bu yoldaşlığa kimbilir ne keşifler yaparız bu fuarda:)

    *dünyamızı kocaman yapan kitaplar, ve kalemler iyi ki varlar!iyi ki varsınız Gülsen Hocam..

    Teşekkür ederim duygu ve düşüncelerinize,
    Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  13. Esin'cim kesinlikle! Kitap fuari benim de en zevk aldigim seylerden biridir. Oradakinin tek dezavantaji yeri biraz uzak yine de deger:)

    YanıtlaSil
  14. ESİNCİĞİM,TEPE BAŞINDAKİ KİTAP FUARI ZAMANLARI AKLIMA GELDİ.ORASI BİR BAŞKA TATDI. BİR KERESİNDE O DÖNEMDE TÜNELDE OLAN OFİSİMDEN KOŞA KOŞA ÇIKMIŞ ELİMDE JAK DELON'UN KİTABI NEFES NEFESE GİRMİŞ KARŞISINA DİKİLMİŞTİM.NASIL BİR HALDE DURDUYSAM KARŞISINDA ÖNCE TATLI BİR ESPRİ YAPMIŞ SONRASINDA DA DAKİKALARCA GÜLMÜŞTÜK.MEKANI CENNET OLSUN...ORASI ULAŞIMI VE ATMOSFERİ AÇISINDAN ŞİMDİKİ YERİNDEN ÇOK DAHA GÜZELDİ.

    BAZEN İSTİKLALDE YÜRÜRKEN VE NEDENSE HEP DE ROBİNSON'UN ÖNÜNDEN GEÇERKEN HEP BİR KİTAPÇI DÜKKANIMIN OLMASINI HAYAL EDERİM..NE GÜZEL OLURDU :))

    SEVGİLERLE ESİNCİĞİM !

    YanıtlaSil