11 Nisan 2014 Cuma

Penceremde sardunyalar açsın, petunyalar coşsun...


Güneşin en renkli zamanıdır Nisan. Ilık bir rüzgâr esintisi ve bahar çiçeklerinin mis kokusu insanın içinde kelebekler uçurur. Nedeni bilinmeyen heyecanlara sebep olan bir coşku ve mutluluk hali sarar tüm benliğimizi.. 
Özlemini duyduğumuz çiçek kokuları kapımızı çalıyor birer birer. Parklar, bahçeler renklendi. Laleler, sümbüller, papatyalar, erguvanlar… bu görsel zenginlikleriyle adeta; ‘siz karanlıklara bakmayın! Burada biz varız heyyyy!'dercesine umudu, coşkuyu, yenilenmeyi, güzellikleri gösteriyorlar bize. 
Toprak yeşermiş, ağaçlar çiçek açmış, bahçeler ve parklar harika peysaj düzenlemeleri ile görsel bir şölene dönüşünce böyle… bu mutluluk anlarının keyfini daha fazla sürmek ister insan. ‘Ne bahçem, balkonum ne de terasım var! ‘ diyorsanız eğer, ben de diyorum ki camlarımızın önleri ne güne duruyor hanımlar, beyler!.. 'bahçem yok' diyerek yan komşunuza yan yan.) bakmaya gerek yok ! Sepet ve saksılarla pencere önlerini donatma zamanı şimdi. Haydi evinizde kendiniz için bir mutluluk köşesi yaratın sizde ve tadını çıkarın şu kısa baharın!.. 
Küçük-minnacık da olsa balkonunuz bir köşesini renklendirin, ya da camlarınızın önlerini saksı bitkilerinizle şenlendirin… Saksılarınızın topraklarını değiştirip, yeni dikeceğiniz fidelerle, çiçeklendirin evinizi. Sonra açın perdelerinizi, çiçeklerinizin üzerine düşsün güneşin renkleri.  Kışın yorgunluğunu, ağırlığını…  şu çekilmesi zor zanaat olan hayatın, nasıl da bir anda renklenip çekilebilir olduğunu gösterin kendinize.  Hele bir de sevdiğiniz dostlarınız eşlik edince bahçenize, çaylı kekli,  bir tatlı sohbetin  ne kadar işe yaradığını görün siz o zaman.. Keyfiniz ve sefanız bol olsun demek düşer elbet bize de.. 
Bu yaz;  Penceremde sardunyalar açsın, petunyalar coşsun, kelebekler uçsun istiyorum.) 
Benim küçük bir balkonum var. ‘Biraz daha büyük bir balkon, teras yada küçük bir bahçem olsun’ hayalim gerçekleşinceye kadar, balkonum bahçemdir şimdi.) 
Yukarıya doğru başını dikmiş betonarmenin 8. katında, güneşi ve ayazı bolca gören ve ortalama iki metrekarelik balkonumda bende kendime şirin bir bahçe yaratmak istiyorum. Ve uygulamaya geçmeden önce de ‘neler ekmeliyim, nasıl düzenlemeliyim şu minnacık balkonumda’ diye  düşünüyorum.. öyle hafiften bahar yorgunu olmuş ruhiyatıma da şevk ve ahenk gelsin istiyorum bir nebze.)  bahar göz açıp kapayıncaya kadar geçip gitmeden önce, eyleme geçmeyi umut ediyorum. 
Nisan ayı sonu, yazlık ve mevsimlik bitkilerin dikim zamanı. Ama öncesinde cam önü, balkon ve bahçe düzenlemesi için yaptığım araştırmalardan kısa bilgiler ve çiçek önerileri vermek istiyorum. 


Begonya (Begonia) -
Geçirgen toprak sever. Çiçekli bitkiler toprağı saksıda yetiştirmek için idealdir. Soğuktan hoşlanma, sıcağa bayılır. Yaprakları suya dayanıksızdır. Sulama yaparken buna dikkat etmelisiniz.
(Görsel: buradan)

Çuha çiçeği ( Primula) -
Soğuk iklim bitkisidir. Zengin ve geçirgen toprak ister. İlkbaharda gübre takviyesi yapın. Bitkinizi kuvvetlendirmek için iki haftada bir sıvı gübresi kullanın. Yarı gölge yada güneşli alanları tercih eder. Hemen çiçeklerini görmek istiyorsanız fideleri doğrudan saksıya dikebilirsiniz.
(Görsel: buradan) 



Papatya (Argyranthemum) -
Zengin bahçe toprağı ve hafif kumlu toprak ister. Sıcak iklimlerde güneş gören alanlara yerleştirin. Suya bayılır. 15 günde bir vereceğiniz bitki besini, yaz boyunca çiçekli kalmasını sağlar. (Görsel: buradan)





Cam güzeli ( İmpatiens) -

Nemli toprak sever. Gölge yada sabah güneşinde yetiştirebilirsiniz. Çok fazla sıcağı sevmez. Çelik alma yöntemiyle üretebilirsiniz. Nisan ayında tohumla yaza hazırlayabilirsiniz. Yaz döneminde çiçeklerin daha fazla açması için sıvı gübre uygulayın. Düzenli bakım ve besinle bütün seneyi çiçekli geçirebilir. (Görsel: buradan) 




Yıldız çiçeği (Dahlia) -

Geçirgen toprak sever. Yumrulu bir bitkidir. Dona karşı hassastır. Az su ister. Haziran-Kasım arası çiçeklidir. Dikimden önce yumruları saksı içinde nemli üretim torfunda bekletin. Yumrular erken filizlenir.  



Gazanya (Gazania) - 

Geçirgen toprak idealdir. Soğuk iklimlerden hoşlanmaz. Turuncu çiçekleri güneş sever. Tohumdan ya da kökten ayırma yöntemiyle üretilir. Tohum döker. Bu tohumlar bir sonraki yıl bahar aylarında filizlenir ve yeni çiçekleri açar. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Dipten ve doğrudan toprağına gelecek şekilde sulama yapın. (görsel:buradan) 




Küpe çiçeği (Fuchsia) - 

Işık alan yerlerde yetiştirilmelidir. Funda toprağı, geçirgen toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Mayıs ayından itibaren gübre verilmelidir. Yarı gölge ya da gölge alanlara bayılır. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Formunu kaybetmemesiiçin fide dikiminden sonra ince çubuklarla desteklemeyi unutmayın.

(görsel:buradan)

Unutma beni

(Myosotis sylvatica) –

Yaz dönemi çiçeklidir. Tohumla üretilir. Çok yıllıktır. Geçirgen her çeşit toprakta mutlu olur. Bodur bir bitkidir. Sepette sık dikimle kendini gösterir. 15 cm. ye kadar boylanır. Mavi, pembe ve beyaz çiçekli olanları vardır. Don tehlikesi bulunmadığı günlerde dikim yapılmalıdır. (Görsel: buradan

Petunya (Petunia) –Yaz aylarında uzun dönem çiçekli kalır. Düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Geçirgen, yumuşak organik maddece zengin toprak sever. Toprağın nemli kalması yeterlidir. Güneş ya da yarı gölge alan tercih eder. Rüzgârdan hoşlanmaz. Korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Yaz dönemi boyunca çiçek besini verin.
Çiçek bakımı ve Öneriler 
*Zevkinize göre renkli galvaniz, porselen saksılar, sırlı toprak saksı yada sade ahşap saksılar alıp, seçtiğiniz saksının altında hava delikleri olmasına dikkat etmelisiniz. 
* Küpe yada sarkık sardunyalar için sepetleri tercih edebilirsiniz. Görüntü şık olacaktır. Aşağıya doğru süzülen bitkiler kelebekleri, kuşları pencerenize, balkonunuza misafir edecektir.) 
*Sonbaharda ektiğiniz soğanlı bitkileriniz varsa şayet bu aylarda çiçeklerini göstermeye başlayacaktır. Saksıda seyirlerine doyum olmayacak; Laleler, sümbüller, hepsi sıra sıra pencere önünü şenlendirecektir.  
*Mevsimlik çiçeklerden çuha, hercai, menekşe, unutma beni, küpeler nisan ayında yüzümüzü güldürecek. Kadife çiçekleri, begonya, petunya gibi yazlık fideleri de Nisan ayının sonlarına doğru dikebilirsiniz. Yıldız yumruları, zambak ve glayöl soğanlarını da Nisanda dikebilirsiniz. 
Mutfak önü için çiçekli olmasa da küçük mutfak otları yetiştirebilirsiniz. Fesleğen, maydanoz, biberiye, nane, toprak saksıda hem dekoratif hem de kullanışlı olacaktır. Tüm yaz boyunca böylece evimiz çiçeksiz kalmayacak. 
*Oturduğunuz yerin hangi yöne baktığını doğru tespit etmelisiniz.Güney yönler; güneş ışığının en fazla olduğu alanlardır. Sıcağı ve ışığı seven türleri listenize eklemelisiniz. Gölge seven türler içinse kuzey köşesini tercih etmelisiniz. Çiçekli bitkilerin çoğu rüzgarlı yerleri sevmez..( Ben rüzgarı da güneşi de bol olan balkonumda çiçekli bitkilerimi yukarıda değil aşağıda tutarak onları özellikle rüzgardan korumaya çalışacağım.) 
*Bitkilerinizin kuruyan ve hasta olan bölümlerini düzenli olarak temizlemelisiniz. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. 
*Saksılarımıza yeni topraklar koymadan önce ponza taşı koymalı, böylece toprağın hava alması ve sulama için drenaj görevi yapmasını sağlamalısınız.Sonra komşunun çiçekleri daha bol yapraklı ve serpilmiş, ama benim neden öyle değil diye de şikayet etmemelisiniz. Çiçek coşturan ile bitki besini vermeyi unutmayınız. Ama özellikle sevginizi ve ilginizi çiçeklerinizden asla esirgemeyiniz. 
Göreceksiniz ki, bahçeye ayıracağınız yarım saatiniz ve toprağa dokunacağınız o anlar sizlere nasıl da iyi gelecektir. Sevgiyle büyüttüğünüz bitkileriniz, rengârenk çiçeklerle donattığınız bahçeleriniz, balkonlarınız, pencere önlerindeki cam güzellerinizle kendi yarattığınız cennetinizde huzur ve keyif dolu renkli bir bahar ve yüreğinizi ısıtacak sıcak bir yaz dilerim sizlere... 
Esin Bozdemir 

Yardımcı Kaynak: Ev bahçe Dergisi, Sayı 4/2008En üstteki görsel: buradan

8 yorum:

  1. Yaşasın bahar;renkler ve kokular...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Guven,

      Hoşgeldi/n bahar .)
      ve müjdeler, coşkular, güzellikler getirsin...her birimize :)

      Sil
  2. Sizin yazınızda bana iyi geldi.Bir solukta okudum. Çiçekler ayrı bir dünya içimi ısıtan sıcacık bir dünya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @parıldayan çiçek,
      Mevsimlerin ve ona hayat veren güneşin sıcaklığına, rüzgârın serinliğine...
      kış uykusundan uyanan toprağın ve çiçeklerin kokusuna, kuşların tatlı cıvıltılarına...
      Baharın bizlere pozitif enerji verecek olan gıdasına ihtiyacımız var.. Bahar iyi gelsin hepimize...

      Sil
  3. "mal sahibine benzer" diye bir deyim vardır.. Hem okudum hem de bunu düşündüm Esin..Bahar dolu sayfan da tıpkı sana benziyor.. çiçek gibi! .. mis gibi!!.. ve ÇOK GÜZEL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @gülsen VAROL,

      Teşekkür ederim Gülsen Hoca'm.
      Sayfalarımız her birimizin, hayata baktığımız pencerelerden yansımalar bir anlamda...Bu bahar, çiçek kokularını ve renklerini yaysın tüm evrene...

      Sil
  4. Her mevsimin kendine özgü güzellikleri var. Ama bahar gerçekten bir başka. Sanırım en soğuk yöredeki izleyiciler de sayfanızı okurken baharın ılık esintisini, güzel kokusunu hissedeceklerdir. Bloğunuzda zemin de, üst başlık da değişmiş, baharın sıcak renklerine uymuş. Yazı ve çiçekler öylesine güzel ki, yüzünde bir mutluluk tebessümü ile okuyor insan.
    Çiçek seven insanların daha insancıl, daha uyumlu olduklarını düşünmüşümdür hep.
    Dilediğiniz gibi, çiçekler her daim pencerenizin önünde açsın ve üstlerinde rengarenk kelebekler uçuşsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Bahar kokuları ve renkleri hayatlarımıza, oradan da sayfalarımıza ve sayfalarımızdan okuyan herkese yayılsın istedim .. Bu yüzden baharı pembeler ve fuşyelerle karşıladım...

      Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim Makbule hanım.. Bikmukabele...
      Dilekleriniz hepimiz için olsun. Güzel bir hafta dilerim size...
      Sevgilerle...

      Sil