29 Ağustos 2014 Cuma

'Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos' Zafer Bayramı'mız Kutlu Olsun

Dumlupınar'da Büyük Atatürk'ün başkumandanlığında 26 Ağustos 1922’de başlayıp, 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Türk tarihinin dönüm noktalarındandır.

Nazım Hikmet'in dediği gibi "30 Ağustos yalnız biz Türkler' in değil tüm insanlığın büyük zaferlerindendir."Çünkü bu anlamlı günde biz; Türk topraklarına göz diken düşman kuvvetlerinin Türk ordusunun eğilmez iradesi ve kararlılığı karşısında nasıl teslim olduğunu, onları nasıl bozguna uğrattığımızı tüm dünyaya ilan ettik.

Hak edilmiş ve kazanılmış olan zaferi hücrelerine kadar hisseden bir büyük vatansever şairimiz, Ahmet Kutsi Tecer '30 Ağustos' şiirinde ; ' Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos 'diyor. (*)
Bugün 30 Ağustos Zaferi’nin üzerinden tam 92 yıl geçmiş. Bizler o günleri ne yaşadık ne de gördük. Ama bugünü yaşamaktayız!.. Ve Zafer bayramının en önemli vurgusunun ‘bağımsızlık’ olduğunu bilmekteyiz.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlamını bize en iyi anlatacak olan yine bu zaferin başkumandanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bakınız Atatürk ne diyor;
"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir insanım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmi hayatımın her safhasını yakından bilenlere bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi, mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım" (*)
Mustafa Kemal Atatürk' ün vatan düşüncesi  özgürlük ve bağımsızlık esası içinde böylesine kararlılıkla şekillenirken, bu günkü vatanımızın her bir sınırında savaşmış bir insanın görgüsü ve kuvvetiyle de, Türk için bir vatan bütünlüğü ilkesi belirlenmişti. İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, bu vatanın "hiçbir kayıt ve şart altında ayrılık kabul etmez bir bütün" olduğunu, diğer devletlere de kabul ettirmişti.

30 Ağustos Zaferi’nin üzerinden neredeyse bir asır geçmiş olacak!.. Her yıl zafer bayramlarını kutlarken biz, dünden bu güne Cumhuriyet hangi çizgide yol aldı! neler yaşandı ve yaşanmakta bunu da hep birlikte görmekteyiz.
Bu önemli günde, 92 yıl sonra bir kez daha;
“Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos”  diyerek,
bize bağımsızlığımızı kazandıran Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Türk Ordusu'nu, vatan uğruna gözünü kırpmadan canını feda eden şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum. 


30 Ağustos
Zafer Bayramı kutlu olsun
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Esin Bozdemir





(*) Ahmet Kutsi Tecer, '30 Ağustos’ şiiri  (**) Bağımsızlık

3 yorum:

  1. "Bağımsızlık benim karakterimdir." diyen herkesin 30 Ağustos Bayramını kutluyorum.

    YanıtlaSil
  2. Büyük lider, büyük ulus! Zafer Bayramımız kutlu olsun!

    YanıtlaSil