28 Şubat 2015 Cumartesi

Yaşar Kemal’i sonsuzluğa uğurlarken..


1923 .... 28 Şubat 2015


“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.”

"Bir dil bulacağız her şeye varan. Bir şeyleri anlatabilen...""Böyle dilsiz, böyle düşmanca, böyle bölük pörçük dolaşmayacağız bu dünyada..."

"Şu dünyada yalnız kalan, kimsesiz çaresiz olan yalnız be yalnız insandır. Herkesin, her şeyin yaşaması, ölümsüzlüğü var, insanın yok. Ağaç, kuş, otlar, böcekler, yılanlar çiyanlar, hiç birisi, hiç birisi yok olmuyor. Ama insan yok oluyor. Çünkü insan kendinde başlayıp, kendinde bitiyor..." .... diyen 


Edebiyatımızın büyük ustası Yaşar Kemal, ardında bıraktığı sayısız eser ve derin düşünceleriyle hep bizimle olacak. 

Sevgi, saygı ve özlemle…

Esin Bozdemir


Kolaj: izler ve yansımalar
Görseller: İnt. medyası + 'Yaşar Kemal Röportaj Yazarlığında 60 yıl' kitabından..

8 yorum:

  1. Ruhu şad olsun koca çınarın ...nurlar içinde yatsın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bilge,
      Bir çınar daha sonsuzluğa uzandı...
      Saygıyla, şükranla anıyorum. Ruhu şad olsun..

      Sil
  2. Bir koca çınar daha ayrıldı aramızdan. Hayatı boyunca barış çağrısı yapmış bir değerin kaybı, toplumun bir yanını eksik bırakıyor.Yurt içinde ve yurt dışında onlarca ödül, fahri doktora ünvanı almış bir insanın değerini ne derece bilebildik?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,

      Gerçek vatanseverler o kadar az ki..Yaşar Kemal edebiyatımıza olduğu kadar, toplumumuza da ışık tutan bir insandı. Ön yargılarından arınamayan sığ düşünceli insanlarımızın bazıları O'nu ne yazık ki tam olarak anlayamadılar. Hayatının bir döneminde, belki de bu yüzden gözlerden uzak kalmayı yeğlemişti!! Oysa istediği tek şey vardı o da barıştı. İz bırakan ve Anadoluyu gerçekten seven, ideolojisi ve hayat görüşü ile de devrimci aydınımız Yaşar Kemal'i saygıyla anıyorum..

      Sil
  3. İnsanımızı, toprağımızı en güzel dille anlatan büyük bir yürekti o, acımız büyük. Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Hamiyet Akan,

      İnce Memed ile gönüllere taht kurdu..Ne yazık ki yeni jenerasyon O'nu yeterince tanımıyor.. Oysa insanımızı ve toprağımızı ne de güzel anlattı, tanıttı...dertlerine, sevinçlerine ortak oldu..Ardından güzel izler bıraktı..'İnce Memed' Işıklar içinde uyusun..

      Sil
  4. Büyük bir huzur içinde ayrıldığına inanıyorum;tamamlanamamış hikayeleri,romanları,şiirleri tamamlayacak şairlere, yazarlara,filozoflara bırakarak;büyük bir hoşluk içinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Guven,

      Bazı insanlar borçlarını tamamlayamadan ayrılırlar aramızdan..Oysa Yaşar Kemal yürüdüğü yollarda öyle derin ve kalıcı izler bıraktı ki ardında!..senin de belirttiğin gibi Sevgili Güven O, asıl mayayı toprağa salıp ta gitti, artık yeni ellerde o mayalar çok daha rahat şekillenecek... gönül hoşluğu ile huzur içinde uyusun..

      Sil