14 Şubat 2016 Pazar

Efsane Aşk Ferhat ile Şirin

Ferhat, nakkaşlık yapan, bir yiğit delikanlıdır. Süslediği köşkler, saraylar görenleri hayrete düşürmektedir. Aşıktır Ferhat. Fırçasından dökülen zarafetin Şirin’e olan duygularının ifadesi olduğu söylenir.

Şirin Amasya Sultanı Mehmene Banu’nun kız kardeşidir. Her iki genç birbirlerine sevdalanırlar. Gizliden gizliye buluşurlar. Zamanı gelince de Ferhat Şirin’i istetmek için dünürcü gönderir. Mehmene Banu kızkardeşini vermek istemez. İşi zora sokmak maksadıyla olmayacak bir iş ister delikanlıdan. Su sıkıntısından şehir halkını kurtarması için ; “ Şehre suyu getir, Şirin'i vereyim” der, demesine de en yakın su kaynağı, Elma Dağı denen, uzak mı uzak bir yerdedir.
Ferhat'ın gönlündeki Şirin aşkı bu zorluğu dinler mi? Alır eline külüngü, vurur kayaların böğrüne böğrüne. Mehmene Banu bakar ki kız kardeşi elden gidecek, sinsi sinsi planlar kurar. Ne olursa olsun Şirin’i Ferhat’a vermeyecektir. Sonunda bulur çareyi. Bir yaşlı kadını Ferhat’ın yanına yollar. Yaşlı kadın açılan su kanallarını takip ederek ve külüngün sesini dinleyerek Ferhat’ı bulur. Ferhat’ın dağları delen külüngünün sesi yaşlı kadını korkutur. Acı acı güler yaşlı kadın, sonra da: 
“Ne vurursun kayalara böyle hırsla, Şirin'in öldü” der. Ferhat bu sözlerle beyninden vurulmuşa döner. 
 “Şirin yoksa dünyada yaşamak bana haramdır” der. Elindeki külüngü fırlatır havaya. Külüng gelir başının üzerine düşer. Ferhat'ın başı döner, dünyası yıkılmıştır zaten “ŞİRİN !” diye bağırması yankılanır kayalarda ve oracıkta ölüverir. 
Yaşlı kadın saraya gelir, Ferhat’ın öldüğünü haber verir. Ferhat'ın öldüğünü duyan Şirin, acıyla koşar kayalıklara bakar ki Ferhat cansız yatıyor. Şirin de atar kendini kayalıklardan aşağıya. Cansız vücudu uzanır Ferhat'ın yanına.

Su gelmiştir, akar bütün coşkusuyla, ama iki seven genç yoktur artık bu dünyada. Dünyada murat alamadan ölen iki genci, ölüme gittikleri yerde gömerler yan yana. 
Her mevsim iki mezarda da birer gül bitermiş, sevenlerin anısına!.

Amasya, efsanevi aşkları ile ölümsüzleşen Ferhat ile Şirin’in yaşadığı topraklar olarak bilinmektedir. Şirin’e olan sevdası uğruna kilometrelerce uzunluktaki dağları delerek şehre suyu getiren Ferhat’ın külüngünün izleri bugün halâ, bu topraklarda yaşamaktadır. Ve bu sevdanın işareti “Ferhat Su Kanalı” binlerce yıldır Amasya’nın boğazında bir gerdanlık gibi durmaktadır. 


Amasya’ya yapmış olduğumuz gezimizde biz de, bu efsanevi aşkın anısına “Ferhat Su Kanalı”nın hemen yanında hizmete açılmış olan “Aşıklar Müzesi’ni gezdik. Duyunca aşıkların hikâyesini ve sarp kayalarda görünce geçmişin izlerini, bir kez daha şaşırıp kaldık aşkın gücüne!. 
 
Müzede ayrıca Ferhat ve Şirin'in dışında efsane olmuş diğer aşklar da 3 boyutlu görüntüler eşliğinde canlandırılmış. Pek çok şiire, şarkılara ve filmlere de konu olan; aşk ne imiş ? ve nasıl yaşanırmış ? derinlemesine ele alınmış.  
Aşka nasıl baktığın önemli !. imiş 

"Ferhat'dan bakarsan aşka gücün yeter dağları delmeye,  Şirin olup cesaret edersin vefa ile ölmeye…  "
"Romeo'dan bakarsan aşka, imkansızı seversin kandırırlar seni, Juliet sen olmadan yaşatamaz sevgini"
 "Kerem'den bakarsan aşka, Bir elmanın yarısıyken kor alev olursun, 
Yakarsın Aslı'nı ateşinle, cennette buluşursun..."

Aşkın zor tarafından bakacaksın bir de!
"Kimseler duymayacak herkesten gizleyeceksin. 
Yarin bir bakışıyla hasret gidereceksin." 
bir zamanlar aşk böyle yaşanırmış!.bu aşklar kaldı mı ki artık? günümüzde ulaşılmaz aşk yok! hiç kimse ulaşılamaz 'dokunulamaz' değil artık!. aşklar alabildiğine aşikâr ve olabildiğince cüretkâr!. tüketim çağında  aşk da pul oldu !. varsa pulun en bahtiyar kulsun!.   Aşk da olursun, aşık da!..   
Oysa;
'Gülü bir gün, seni her gün! gülü soluncaya, seni ölünceye dek!' sevecek bir  
AŞK OLSUN ! 
olursa böyle yürekten olsun ama değil mi ya ;)

Sevdiklerinizle her gününüz özel olsun efendim :)
Sevgiyle ve AŞKLA kalın...

Esin Bozdemir

13 yorum:

  1. Amasya gezimizde biz de uğramıştık bu müzeye ve çok da beğenmiştik. Güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @beyza aydin baser,
      Biz de geçtiğimiz yıl gitmiştik Amasya'ya..Bu gezimizde 'Aşıklar Müzesi'ni de görmüştük.
      İlk kez gittiğim Amasya'ya hayran kaldım inanın. Teşekkür ederim sevgili beyza :)

      Sil
    2. Blogumda 'Gezdiklerim' başlığında Türkiye'nin Venedik'i Neresi? başlıklı bir yazım var Amasya gezimiz ile ilgili... Okumak isterseniz beklerim:)

      Sil
  2. Efsane aşklar, destansı öyküler... Dilden dile uzanan, aktarılan büyük aşklar. Böylesine güzel, mankenlerle, maketlerle eski efsanevi aşkları canlandırarak yeni kuşaklara aktarmak, anlatmak kalıcılığı sağlamak açısından ne kadar güzel.Yerel yönetimlere, il Kültür Müdürlüklerine ne çok iş düşüyor.
    Amasya'ya 8-10 yıl önce gittiğimizde görmemiştik. Sanırım yakın zamanda yapılmış.
    Sevgiyi, aşkı böylesine yücelterek vermeniz öyle güzel ki. Emeğinize, yüreğinize sağlık...
    Sevgi çevrenizden hiç eksilmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Kültürümüzün önemli değerleri aşıklar, ozanlar, unutulmaz efsanevi aşklar. Müzecilik anlayışında bir hayli yol alındı. Ferhat ile Şirin aşkının geçtiği topraklarda, bu aşkların üç boyutlu görüntüler ve mankenler eşliğinde tanıtılması çok mühim. Kültürel etkinler açısından gelişmiş olan kentlerin diğer kentlere de örnek olmasını diliyoruz.

      Amasya'nın sembolü olan "Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi" 14 Şubat 2015'de Sevgililer Gününde, üstelik 9 çift nikah töreni kıyımı ile birlikte açılmış. Biz de geçen yıl gitmiştik.
      Bütün ilişkilerin temelinde çokça emek + sevgi ve saygı yatıyor. Kalıcı olan bu değerlerimizdir. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Makbule Öğretmenim. Bilmukabele..Sevdiklerimizle birlikte, sevgiyle dolu, sağlıklı, huzurlu nice günlere...

      Sil
  3. Güne yakışan harika bir yazı olmuş :)

    Amasya da çok görmek istediğim yerlerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Bizden de bu güne dair bir bakış olsun dedim ;)
      'Önce Vatan' deyip, fırsat buldukça memleket havasını soluyup gezmekteyiz Handan'cım. Amasya'yı da çok beğendik biz. Görünce 'Venedik'te neymiş?' dersin işte o kadar güzel bir coğrafya. Tarihiyle, kültürüyle..dağların arasında, içinden su geçen bir şehir. Esenlikle..

      Sil
  4. Ferhat ile Şirin'i biliriz. Ferhat'ın aşkı için dağları deldiğini de...
    Ama olayın Amasya'da geçmesi dahil, diğer detayları bilmiyordum Esinciğim.
    Senin elinden ve dilinden öğreneceklerim arasındaymış meğer :)
    Aşka dair özel ve anlamlı bir günde harika bir post olmuş.
    Altta sıraladıklarına tüm kalbimle katılıyorum.
    Aşk olsun. Olursa böyle yürekten ve ölümüne olsun!
    Teşekkürler, sevgiler Esinciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma
      Başlı-başına bir efsane olan Ferhat ile Şirin aşkının yaşandığı toprakların Amasya olduğunu biz de gezi öncesi yapmış olduğumuz araştırmalarda öğrenmiş..ve hayran kaldığımız Amasya'ya gittiğimizde de öyle bir şehirle karşılaşmıştık ki, tarihin ve kültürün hem korunması hem de yaşatılmasına verdikleri değer örnek niteliğinde idi. Böyle olunca konakladığımız otellerden, turizm danışma bürolarına kadar kapsamlı bir tanıtım ile gezilip-görülecek önemli yerleri belirleyip çok daha verimli bir gezi gerçekleştirebiliyor insan..
      Aşk olacaksa eğer, böyle yürekten olmalı, kesinlikle..büyük emek, sevgi, saygı, sabır, hoşgörü hepsi kendiliğinden gelir zaten. Ben teşekkür ederim Zeugmacığım. Sevgilerimle, dingin ve huzurlu bir hafta dilerim.

      Sil
  5. Ne kadar güzel yazmışsınız, Ferhat ile Şirin'in Amasyalı olduklarını bilmiyordum, müze çok hoş, tam da 14 Şubat'ta yapılacak bir gezi olmuş, sevgileR:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Eren O.
      Evet efsane aşklar Amasya'da yaşamışlar.
      Teşekkür ederim Sevgili Eren. Sevgilerle..

      Sil
  6. Baştan sona ilgiyle okudum Esin hanım, hep duyduğum ama öyküsünü unuttuğum bir aşk hikayesiydi, yeniden okuyarak bilgim de tazelendi, şimdi böyle büyük aşklar kalmadı...insanlar televizyonda 2 saat içinde paran, pulun, evin var mı diye güya aşık oluyorlar! Pöh! :( kaleminize sağlık. Güzel haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bücürükveben,
      Her şey maddiyata dayanır oldu. Ahlak kalmadı, insanlık bitti, yaşadığımız her şey çok çirkin..Tv.larda bu kadar seviyesiz programlara olan bağımlılığın ise fazla oluşu düşündürücü! Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Müje hanım. Size de iyi haftalar dilerim. Esenlikle kalın..

      Sil