11 Mayıs 2017 Perşembe

Atatürk Çiçeği ve Bilinmeyen Hikâyesi

Çiçeklerin her biri ayrı ayrı güzeldir, ancak bazı çiçekler vardır ki onlar daha bir özeldir. Hele ki bu çiçek bizim için çok değerli bir isme ithaf edilmiş ise. İşte bu çiçek Atatürk Çiçeğidir. Doğanın en güzel çiçeklerinden kabul edilen Ponsetya’nın çiçekleri birer harikadır. Etrafı yeşil yapraklarla çevrili ortada öbeklenmiş o kırmızı yaprakları biz her ne kadar göz yanılsaması ile ilk baktığımızda bitkinin çiçekleri olarak algılasak da, asıl çiçekleri kırmızı yaprakların arasında küçük küçük kendini gösteren sarı çiçeklerdir. Ayrıca ATATÜRK ÇİÇEĞİni özel günlerde eşe dosta armağan etmek bizim içinde bir ayrıcalıktır. 
Merak ettim, ‘acaba bu çiçeğin adı neden ‘Atatür Çiçeği’dir, mutlaka bir hikâyesi olmalıdır bu çiçeğin dedim ve ‘Atatürk Çiçeği’nin hikayesinin izini sürdüm.
Bu çiçeğin kökeni Orta Amerika ve özellikle Meksika’dır.  Sütleğenler familyasından bir bitkidir.   Botanik bilimi içindeki adı “Euophorbia pulcherrima” olarak bilinir. İngilizce ismi ise; bu bitkiyi 19.yy da Meksika’da tanıyarak Amerika Birleşik Devletleri’ne götüren bitki bilimci Joel Roberts Poinsett’e izafeten “Poinsettia” olmuştur. 
Bu bitki üzerinde ıslah çalışmaları yapan Chicago Vanderbit Üniversitesi Botanik Profesörü Kırk Landın, halen bildiğimiz türünü geliştirmiştir.  
Kimi yerde;  ‘Atatürk Çiçeği’ adını, Atatürk’ün çabalarıyla ülkemizde yetiştirilmeye başlanmasından dolayı almıştır denilse de, bu bilgi pek tatmin edici gelmedi bana. Atatürk konusunda derin araştırmalar yapmış olan araştırmacıların, belgelere dayalı olarak daha somut ve gerçekçi araştırmaları ile bu sorumun yanıtını bulmuş oldum.
Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın İçimizden Biri ATATÜRK’ başlıklı yazısı baştan sona okunmaya değer.  ‘Atatürk Çiçeği’nin hikayesini Güntürkün Kalıpçı’nın kaleminden sizlerle paylaşıyorum; 
"28 Temmuz 1933 gününün Cumhuriyet gazetesinde bir haber okudum. İnanılmaz bir haberdi. Hani bir çiçek alıyoruz, kırmızı renkte, hediye götürüyoruz ve adına da 'ATATÜRK Çiçeği' diyoruz. O ATATÜRK çiçeğinin adını biz koyduk zannediyorduk ama bakın gazeteyi aynen okuyorum.  
Gazete haberi şu: 
"Chicago özel, geçenlerde Wanderbit Üniversitesi Profesörlerinden Doktor Kirk Landın laboratuarlarında muhtelif ameliyeler neticesinde kırmızı renkte yeni bir çiçek elde edilmiştir Profesör bu yeni çiçeğe isim ararken yanında duran ama Tarsus Kolejinde ATATÜRK'le tanışmış, ondaki tabiat bilgi ve ilgisine hayran olan bir diğer profesör bu çiçeğe ATATÜRK isminin verilmesini önermiştir. Ve bu öneri dünya nebatat dairesine iletilmiş ve ATATÜRK'ün yaptığı çalışmaların anlatıldığı toplantıda oy birliğiyle kabul edilmiştir." 
Yani dünyadaki her ülkede bu çiçek Gazi ATATÜRK adıyla üretiliyor ve satılıyor. Peki başka bir lider var mı diye araştırdım bir çiçeğe adını veren, başka hiçbir lider yok. 
Diyor ki Mustafa Kemal; "Çevre hareketi dışında eğer lider olacaksanız eğer lider olmaya kalkıştıysanız ki içinizde öğrenci arkadaşlar var, mutlaka sınıf başkanları vardır, eğer sınıf başkanı olacaksan bu bir liderliktir... Sınırın nedir? Sınıftır sınıfın içerisindeki tek bir tebeşir tanesi tek bir sıra tek arkadaşının problemiyle ilgilenemeyeceksen o liderliği kabul etmeyeceksin." 
Dünya tarihi bir sıfatı sadece Mustafa Kemal'e vermiştir. Başka dünyada hiçbir liderin alamadığı bir sıfattır bu! hangi sıfat dersiniz?  
Evet 'Başöğretmen' diyen var aranızda, hoşgörülü evet biliyorum hepsi gönlünüzden geçen sıfatları ATATÜRK'ün ama soruyorum sizlere bir insan doğumundan ölümüne kadar ya bir askerdir, ya bir devlet adamıdır, ya çevrecidir, ya tiyatrocudur, ya sanatçıdır, ya arkeologdur, bir şeydir. Ama bunların hepsi birden olabilen dünyadaki tek lider Mustafa Kemal ATATÜRK olduğu için dünya tarihinde "Kültür Antropoloğu" sıfatı verilebilen tek lider Mustafa Kemal'dir. (*) 
Atatürk Çiçeği olarak bilinen bitkiye, Hıristiyan dünyasında “Noel Yıldızı” adı da verilmiş ve özellikle Noel kutlamalarında kullanılması benimsenmiştir.   Nedeni ise şöyle izah edilmektedir; yıldız görünümlü yaprakları Hz. İsa’nın doğum yeri olan Bethlehem’in simgesi olan yıldıza benzetilmiş ve Bethlehem Yıldızı’ olarak tanımlanmıştır.  Çiçeklerinin kırmızı rengi ise İsevi inancına göre çarmıha gerilerek öldürülen Hz. İsa’nın kanını temsil etmektedir diye kabul görmüş ve bir tür kutsanmıştır. 
Bütün bitkilerde olduğu gibi 'Atatürk Çiçeği' de bahar mevsiminde özellikle; Nisan ayı içerisinde bakımı yapılan ve çiçekleri renklenen bir bitkidir. Çiçekler ki içimize baharın coşkusu verir. İşte bu yüzden ben de sizleri bu bahar mevsiminde 'Atatürk Çiçeği' ile taçlandırmak istedim.


 'ATATÜRK ÇİÇEKLERİ' HEPİNİZE ARMAĞANIMDIR.

Ve bir kez daha ATATÜRK’e olan minnetimi, 
sevgimi haykırmak istiyorum tüm dünyaya!. 

IŞIĞIM, KIVANCIM, BİLİNCİM, HÜRRİYETİM, EBEDİ LİDERİM, BAŞKUMANDANIM, ATAM.! DÜNYA VAR OLDUKÇA SEN, HEP VAR OLACAKSIN!.  
DAİMA KALBİMİZDESİN! MİNNETTARIM.  

SENİ ÖZLEMLE VE SAYGIYLA ANIYORUM...
Esin Bozdemir

***

    Bu değerli araştırma yazısı için 
Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı Hanım'a 
sonsuz teşekkürlerimle...

 Kaynak: (*) Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı
Yazının tamamı bkz (PDF Dosyası)

28 yorum:

  1. Çok şaşırdım Esin, hiç düşünmemişim ismini neden, nasıl aldığını bu çiçeğin. Teşekkürler.

    Son söylediklerine de yürekten katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Ben teşekkür ederim Handan'cım..
      Atatürk gönlümüzde daima...
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. Japonya'dan gelme olduğunu çocukluğumda bu çiçek bize geldiğinde öğrenmiştim.
    Ama biz hiç Japon gülü değil de hep ATATÜRK çiçeği demeyi sevdik, deriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ACEMİDEMIRCI,
      Japonya'dan gelmiş olduğuna dair böyle bir söylemi ben daha önce hiç duymamıştım:)
      Çünkü bitkinin asıl anavatanı (uzmanlık alanım olmadığı için, ben de araştırınca öğrendim) Meksika ve Orta Amerika olduğuna göre demek ki bu bilgi biraz afâki imiş ;)) ama biz evet bu çiçeğe hep ATATÜRK çiçeği demeyi çok sevdik :) sevgilerle..

      Sil
  3. Ne güzel derlenmiş bilgiler. Atatürk çiçeğinin öyküsünü bilmiyordum.
    Bir haftadır sürdürülen olumsuz karalamaları duydukça nasıl Tarih dergisi, nasıl tarih profesörleri diye düşünür olmuştuk.Ulu Önder Atatürk'ü rahmetle-minnetle anıyorum.
    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Makbule Öğretmenim, sormayın nasıl bir 'Prpfesörlüktür' bu akıllara zarar!.. kaale almaya değer değil hiç birisi! ancak taşıdıkları ünvanları dşününce durumun vehameti büyük!. Asyalısı, Avrupa ve Amerikalsı da bu kör cahillerden bin kat daha fazla ATATÜRK'ün nasıl birlider olduğunu biliyor, tanıyor!..O sadece 20. yy.ın değil 21. ve gelecek yüzyılların da tartışmasız tek lideri!. Atatürk sayısız özellikleriyle, düşünceleriyle daima yaşayacak ve kalbimizden hiç çıkmayacak.. Ve 'ATATÜRK ÇİÇEĞİ' nin öyküsünü öğrenince bu çiçeği daha bir seveceğiz bu kesin :))
      Sevgiler, saygılar, esenlikler dilerim..

      Sil
  4. Atatürk çiçeğinin öyküsünü bilmiyordum.Öyküsünü okuyunca daha çok sevdim bu çiçeği.Son satırlardaki duygularınıza aynen katılıyorum.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Ebemkuşağı,
      Bence de kesinlikle bu öyküyle birlikte Atatürk Çiçeğinin anlamı da bir başka oldu değil mi!.artık onu daha çok seveceğiz :)) Teşekkürler,sevgilerle...

      Sil
  5. İlk defa duyuyorum ve cok hosuma gitti :) rengide kendide cok hos.Atamiza yakisir bir sekilde dimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ANNESİ'nin PRENSES'i,
      Çok hoş gerçekten...asil bir duruşu var bitkinin bile..
      tabi ki Atamıza her şey yakışır :))
      sevgilerle..

      Sil
  6. Atatürk çiçeği ve bilinmeyen hikâyesini geniş kapsamlı bilgiler eşliğinde okudum. Emek ve bilgilendirmeler-inize teşekkür ederiz Esin hanım. Ayrıca paylaşımı zamanlama olarak çok anlamlı buldum. Bilemediğimiz bazı nedenlerden, örneğin, rejim değişikliği kamuoyu nabız yoklaması veya gündem saptırmak için bazı densizlerin Atatürk'e yaptığı hakaretler can sıkıcı olduğu kadar stratejik hamleler olabilir diye düşünüyorum. Size ve ailenize şimdiden güzel bir hafta sonu dileklerimle esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Değerli yorumunuza çok teşekkürler Mehmet Bey.. Gündem saptırmak başka bir şey değil! rejim değişikliğinin yaratacağı olası kaosu, böyle saçma sapan söylemlerle dikkatleri bu yöne çekmeye çalışıyorlar. Oysa bu hamlelere artık kimse kanmıyor!. Ülkenin geldiği şu duruma bakar mısınız? gülsek mi, ağlasak mı!. Ama bilmiyorlar, ne yapsalar aklımızdan ve yüreklerimizden ATATÜRK'ü silemezler.. bu mümkün değil. Onlar küçültmeye ve karalamaya çalıştıkça ATATÜRK daha da büyüyor!.

      Ben de size ve ailenize iyi pazarlar ve güzel bir hafta diliyorum.. Esenlikle..

      Sil
  7. Atatürk'ün yaptığı çalışmalar; ulusuyla birlikte tüm dünyayı etkilemiştir. Ne mutlu bize ki onun gibi bir liderimiz var. Ayrıca; bence nisan ayında açması ayrı bir güzellik: "23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Büyük Millet Meclisinin Açılması" ile ulusumuzun yeniden doğuşunu simgeliyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahce perim,
      Atatürk her yönü ile ulusları etkilemeye devam ediyor ve bundan sonra da devam edecektir.
      Kesinlikle ne mutlu bize! Onunla yaşadığımız gurur ve minnet tarifsiz!. Kimileri var ki arsız ve utanmaz!. tarih yazıyor hepsini!. Atatürk Çiçeği ile ilgili yaptığın "23 Nisan" ulusumuzun yeninden doğuş günü özdeşleştirmen çok yerinde olmuş.. Değerli yorumun için ben teşekkür ederim bahce perim. Sevgilerimle

      Sil
  8. Çok, çok güzel bir yazı. Ellerinize sağlık, harikulade bir paylaşım olmuş gerçekten. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Asli Bora,
      Teşekkür ederim Aslı'cım.. Atatürk'ün çağdaş çizgisinde ve O'nun ışığıyla aydınlanmak bizlere güç ve aynı zamanda büyük bir onur veriyor. Bu onura layık olmak hepimizin görevi ama değil mi:)
      Çalışmak, üretmek ve paylaşmak :)) Sevgilerimle..

      Sil
  9. Bu güzel kaynak için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ali zafer sapci,
      Ben teşekkür ederim..
      Esenlikle...

      Sil
  10. Önemli ve güzel bir yazı olmuş. Başarılı çalışmanız nedeniyle kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Bilgehan Merki,
      Öğrendiğimiz her yeni bilgi bizi zenginleştiriyorken, özellikle Atatürk'e dair öğrendiğimiz bilgiler bizi hem gururlandırıyor hem de ATATÜRK gözümüzde, yüreğimizde her geçen gün daha da büyüyor..
      Esenlikle, iyi haftalar dilerim.

      Sil
  11. Cok etkilendim bu yazidan Esin'cigim. Bu cicegi ben kendimi bildigim bileli burada, yani Almanya'da görürüm ve sadece Noel döneminde piyasaya cikar, senin de belirttigin gibi "Weihnachtsstern" yani Noel yildizi olarak bilinir.

    Türkiye'de Atatürk cicegi olarak tanimlandigini duyunca yine bizimkilerin uydurmasi diye gülüp gecmistim. Hikayesini ögrendigim cok iyi oldu. Simdi kesinlikle evimde eksik etmem kis mevsiminde ve Almanlara övünerek anlatirim:)
    Cok duygulandim, harika bir yazi bu. Özellikle son kismini ayakta alkisliyorum. Yüregine saglik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @EQ,
      Atatürk Çiçeği'nin hikayesini araştırmalarım sonunda öğrenince benim için de bu çiçek, gözümde çok daha başka anlam buldu. Sen kesinlikle Almanlara bu hikayeyi anlat Ayşe'cim :) Atatürk onurumuz bizim. Onlar kendi ritüellerine göre istedikleri şekilde bu çiçeğe anlam yükleyebilirler.. ama bizim için artık Atatürk Çiçeği'nin değeri bir başka olacak.

      Değerli yorumuna, düşüncelerine çok teşekkür ederim..Sevgilerimle..

      Sil
  12. Bu yaziyi esime göstermek icin sabirsizlaniyorum ve eminim bayilacak ve hem cok büyük bir Atatürk hayrani hem de cicek hayrani olan biri olarak her gördügünde bu cicekten alacaktir bundan sonra:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @EQ,
      Artık 'hangi çiçeği eşe-dosta almalı?' düşüncesinin yanıtı bundan böyle
      'Atatürk Çiçeği' olacaktır değil mi :)

      Sil
    2. Kesinlikle! Okudu ve cok hosuna gitti zaten:)

      Sil
  13. Muhteşem!! Gözlerim dolu dolu oldu inan.
    Bu çiçeğin adının ''Atatürk Çiçeği'' olduğunu biliyordum, ancak araştırmak hiç aklıma gelmedi. Herhalde Atamızın sevdiği bir çiçek olduğunu düşünmemden kaynaklıydı. Çok gurur verici, muhteşem bir hikâyesi varmış gerçekten de. Ellerine sağlık. Çok güzel bir çiçektir. Okullarda 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde; özellikle Okul Aile Birliği üyeleri tarafından öğretmenlere armağan edilmesi gelenekselleşmiş bir çiçek olduğunu da ben ilave edeyim.

    Bu vesileyle daha yazının daha ilk satırlarını okurken hemen aklıma düşen Büyük Önderimiz ile ilgili çok gurur verici bir olayı daha buraya aktarmak, anımsatmak görevim olsun... Sevgiler Esinciğim.

    UNESCO B.M.E.K.Ö.nün 152 ülkesinin OYBİRLİĞİ ile karar alıp tüm dünyaya dağıtmış olduğu ATATÜRK tanımlaması:
    “Atatürk kimdir; Atatürk ululararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkilapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.”
    Daha fazla detay için (Bkz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Hepimizin aşina olduğu bir çiçekti 'Atatürk Çiçeği' ama artık hikâyesini de öğrenince gözümüzde anlamı çok daha başka olacak değil mi!.Atatürk daima gururumuz olacak bizim. UNESCO bile 152 ülkenin oy birliği ile tüm dünyaya ATATÜRK'ü ne güzel tanıtmış. Gerçek bir Dünya Lideri..

      Bu değerli paylaşım için çok teşekkürler Zeugmacığım.. Sevgilerimle..

      Sil