Türkiye’de benzeri olmayan bir değerlendirme ve derecelendirme yöntemi kullanarak gastronomi rehberi hazırlamaya karar verişimizin üzerinden iki yıldan fazla süre geçti.
Artık dünya çapında restoranlarımız, şeflerimiz, tadı damaklarda yer eden lezzet duraklarımız olmasına karşın geçtiğimiz yıla kadar sektörü etik kurallar çerçevesinde değerlendirecek, işini iyi yapanları teşvik edecek, yeme-içme severlere yol gösterecek bir rehber yoktu.
Bu açık Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle kapandı. Türkiye’nin en güçlü yeme- içme yazarları, kanaat önderleri ve gizli müfettişlerinin katkılarıyla İstanbul, Bodrum, Alaçatı ve Çeşme’deki restoranları değerlendiren ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 Kasım’ında yayımlandı.
İncili Gastronomi Rehberi’nin ikincisi ise 18 Aralık itibarı ile raflardaki yerini aldı. Ardında yoğun bir emek ve zorlu bir süreç olan rehberin bu yıl kapsamı da genişledi, İzmir ve Ankara’daki restoranlar da değerlendirmeye dahil edildi. 422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı rehberimizin içeriği kadar tasarımında ve derecelendirme sisteminde de yenilikler var. İnci sayısı dörtten beşe çıktı. Ayrıca restoranlar kategorilerine ayrılarak aranan yerlerin daha kolay bulunacağı bir düzenleme de yapıldı.
İncili Gastronomi Rehberi’nin websitesine https://inciligastronomirehberi.hurriyet.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İLKELER
- Gastronomi Rehberi projesinde görev alacak gizli müfettiş seçimleri yapılırken restoranlarla özel ya da maddi ilişki olmamasına dikkat edildi.
- Yeme-içme tutkunları arasından seçilen müfettişlerden 'görevlerini', çevrelerinden ve puan verdikleri yerlerden kesinlikle gizli tutmaları istendi.
- Şefler, restoran sahipleri ve işletmeciler etik olmayacağı düşüncesiyle müfettiş olarak seçilmedi.
- Gönüllülük esasına göre katkıda bulunan 200’ün üzerinde gizli müfettiş son bir yıl içinde gittikleri restoranları değerlendirdi.
- Listemizde olan her işletme en az üç müfettiş ve proje ekibinden bir kişi tarafından ziyaret edildi.
- Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, servis, kimlik, sunum ve dekorasyon özellikleriyle puanlandırıldı.
- Sistemin kapanmasının ardından çıkan sonuçlar proje ekibi ve danışma kurulunun kanaatlerinin de dikkate alınmasıyla nihai halini aldı.
- İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’daki restoranları kapsayan rehberde 5 İncili 3; 4 İncili 30; 3 incili 86, 2 incili 168 ve 1 incili 135 olmak üzere toplam 422 restoran ve 257 lezzet noktası bulunuyor.
- Listeler hazırlanıp değerlendirmeler başladıktan sonra açılan mekanlara ‘Yeni Açılanlar’ bölümünde yer verdik.
- Ayrıca yeni açılan ve kapanan restoranlar web sayfamızda güncellenecektir.
İnci Açılımları
- 5 İnci: Olağanüstü deneyim
- 4 İnci: Mükemmel
- 3 İnci: Çok iyi
- 2 İnci: İyi
- 1 İnci: Gitmeye değer
Restoranların fiyat aralığı;
- ₺: 0-50 TL
- ₺₺: 50 – 100 TL
- ₺₺₺: 100 – 250 TL
- ₺₺₺₺: 250 TL+
Uzun yıllar restoran muhasebesi yapmış biri olarak, gönüllü katılsaydım keşke diyorum.
YanıtlaSilNeye, nereye bakacağımı iyi bilirim sonuçta :) Harika bir rehber olmuştur, eminim.
Yeme-içmeyi sevenler için, titiz bir çalışmanın ürünü olan 'Gastronomi Rehberi' eminim önemli bir açığı kapatacaktır. Ben de sizin gibi "boomads" aracılığı ile konudan haberdar oldum. Daha önce bilgilendirilmiş olsaydım sayfamda paylaşırdım. Takip edelim belki, gönüllü katılımcılar için yine ihtiyaç doğabilir. Sevgilerle Tülin Hanım.
SilMerhabalar.
YanıtlaSilEskiden her gün Hürriyet gazetesi alırdım. Artık sadece Cuma, Cumartesi ya da Pazar günleri alıyorum. Ama yine her bu günlerde değil, hangisi denk gelirse. Paylaştığınız rehber ile ilgili hem cep telefonuma mesaj geldi, hem de Hürriyet gazetesinde duyurusunu okumuştum. İlgisi olan ver ilgilenenler için güzel bir kaynak olmuş. Emeği geçenlerin emeklerine sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
@Recep Altun,
SilArtık mobil tf.lar her çeşit ihtiyacı karşılıyor. Tüm gazeletelerin web sayfaları, elimize aldığımız gazetelerden daha çok okunuyor. Dünya başka bir yöne doğru evriliyor. Bu süreçte fazlasıyla radyasyon alıyoruz, pc. ekranları gözlerimizi yoruyor, hareketsizlikten ve oturuş bozukluklarından kas ve sinir sistemlerimiz zarar görüyor. Yani 'teknoloji', faydaları yanında sağlığımızı da tehtid eder duruma düşürüyor bizi. Yeme içme konusu da aynı şekilde. Yemek yemeği seven bir milletiz. Lezzetli yemekler yanında, sağlıklı ve hijyen koşullara uyan restoranların, bilir kişiler tarafından denetlenerek bu doğrultuda bir rehber hazırlanmış olması bence çok önemli. "Gastronomi Rehberi" güzel bir kaynak olmuş. Emeği geçenlere buradan ben de teşekkür etmiş olayım. Esenlikler dilerim...