29 Nisan 2019 Pazartesi

Mehmet Aksoy'un son sergisi “Şamanlar ve Mitler Dünyasında”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi yine harika bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Tarihi mekânda, usta heykeltıraş Mehmet Aksoy’un eserlerine yer verileceği haberini duyar duymaz, merakla serginin sanatseverlerle buluşacağı anı beklemiş ve ilk fırsatta bu sergiye gitmeliyim demiştim. Ve bu hafta sonu, pırıl pırıl güneşli bir bahar havasını da yakalamışken, tam zamanıdır diyerek; vapurla Kadıköy'den Karaköy'e geçip oradan da, Mehmet Aksoy'un,  Tophane-i Âmire'deki "Şamanlar ve Mitler Dünyasında” sergisiyle buluştum. Sanatçının eserleri her zaman olduğu gibi yine muhteşemdi. 
Sergi iki bölümden oluşuyor. Mehmet Aksoy'un heykellerinin yanısıra resimlerinin de yer aldığı sergide, biz ilk ziyaretimizi resimlerin olduğu bölümden başlamayı tercih ettik. 

3 Nisan‘da açılan “Şamanlar ve Mitler Dünyasında” sergisinin kavramsal düzlemi için “Acımasız, ilkesiz, köksüz, ruhsuz bir dünya…” tanımlamasıyla yola çıkan Aksoy, “Artık ağaçların, suların, kurdun, kuşun, topraktaki solucanın ruhu yok. Onun için de her şey kesilebilir ve kirletilebilir” tespitini yapıyor. 
Aksoy bu düşüncelerinde haksız da sayılmaz öyle değil mi!. İnsanlık giderek ölüyor! Değerlerimiz kayboluyor. Jose Saramago'da; "İnsan olmanın ne demek olduğunu her geçen gün daha az bileceğiz." demişti. Ve bizim geçmişe olan özlemimiz hep bu yüzden daha da artıyor.
Resimlerin ağırlıklı olarak sergilendiği bölümü gezdikten sonra, heykellerin yer aldığı diğer bölüme geçiyoruz. 
Doğayı kızdırmanın ağır sonuçlarının altını çizen Aksoy, heykelleriyle görünür kılmak istediği düşünceyi “İnsana, ruhlar dünyasına, içsel güce ve doğanın kutsanmasına bir gönderme yaparak, bozulan doğa insan ilişkisine dikkat çekmek istedim” diyerek özetliyor.
Mehmet Aksoy sergilediği eserlerin özündeki temel düşünceyi de; “İnsanı kızgınlıkları, sevinçleri üzüntüleri, tepkileri, davranış biçimleri ile sanatın içine çekmek.  Tabii ki bütün bunları kendi sanatçı ‘ben’i üstünden başkalarına öykünmeden kendi sanatçı kişiliği üstünden yorumlayacaksın. Kendine ait metaforlar ve onu sarmalayan formlarla anlamlandıracak sanatsal bilgi aktaracaksın, olayların şahidi, gören gözü, duyan kulağı olacaksın.” görüşüyle ifade ediyor. 
***


Serginin en ilginç eserlerinden biri de;
 "Bok Böceğine Saygı" heykeli idi! 

Bu heykeli görünce bir an Prevert'in dizeleri geçiyor aklımdan.
Ne diyordu şair;  
(...)  Saygılı olun, yediğiniz içtiğiniz şeylere / saygılı olun ...
Saygılı olun, taşa toprağa pireye file, kadınlara saygılı olun, çocuklara saygılı olun
Saygılı olun hane halkına, Saygılı olun yaşayan dünyaya."

Saygısızlığın, ilkesizliğin, hat safhada yaşandığı günümüzde
Sanatçılar eserleriyle ne güzel mesajlar veriyorlar bize!.

***
Tophane-i Âmire Kültür Sanat Merkezi‘nde  15 Mayıs 2019 tarihine kadar devam edecek olan sergiyi mutlaka görmenizi öneririm. Bu arada serginin ücretsiz olduğunu belirtmek isterim. 
*Pazartesi günleri hariç hergün saat 10:00 – 17:00 saatleri arasında sergiyi ziyaret edilebilirsiniz.
Esin Bozdemir

10 yorum:

  1. Harika sanat eserleri Bunlar tanıtım için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @EĞİTİM PINARI,
      Mehmet Aksoy, sanatımız adına ürettiği özgün yapıtlarıyla büyük bir değerdir bizim için. Her eseri ne büyük bir emek ve ne derin bir sanat ürünü!. Mehmet Aksoy, Atatürk'ün sözleriyle;"ışığı alnında ilk hisseden sanatçı" deyiminin tam karşılığı. Ve "Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür." Kaçırılmaması gereken muhteşem bir sergi. Görmeli, duyurmalı, paylaşmalı...

      İlginize çok teşekkür ederim. Esen kalın...

      Sil
  2. Ne diyebilirim;Mehmet Aksoy,Tophane-i Amire,Marmara Güzel Sanatlar ve Esin;güzel şeyler çıkartmışsınız ortaya;bayıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @GÜVEN SERİN,
      Usta Sanatçı Mehmet Aksoy, sanatını öylesine güzel konuşturmuş ki, ben sadece var olanı yansıttım. Sanat, hayatımızda iyi ki var. Zarif düşüncelerine çok teşekkür ederim Değerli Güven. Esen kal...

      Sil
  3. Şu tembelliği bıraksam, görmek istediğim birkaç sergi var. Tophane-i Amire'deki de onlardan biri.
    Emeğine sağlık Esincim. Sevgiler, öpücükler sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Klio'nun Şarkısı,
      Sezer'cim sen hiç tembel olabilir misin!? Olsa olsa bu, kendine ayırdığın küçük dinlencelerdir ve bir yandan da enerji depolamaktır :) Maşallah arkadaşıma!. Benim de yüreğim kıpır kıpır, ruhumsa bedenimin önüne geçmekle cebelleşiyor, ama heyhat! gerçekler öyle değil!. Gün be gün biraz yavaşladığımı kabul ediyorum artık!. Malum yaşlar yerinde durmuyor ki :))

      Mehmet Aksoy'un sergisine gitmeyi çok istiyordum. Neyse ki, sergiye yetişebildim. Bir iki sergi daha var gidip görmek istediğim ancak öyle sanıyorum ki, onlara gidemeyeceğim...Sağlık olsun diyelim. Bilmukabele canım :) Benden de sana, çok sevgiler ve öpücükler...

      Sil
  4. Harika, tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Beyaz Yakalı,
      Çok teşekkür ettim. Esen kalın...

      Sil
  5. Tüm dünyadaki şamanlik çok ilgimi çekiyor. Bu sergiyi görebilmek isterdim. Resimlerden de çok güzel olduğu anlaşılıyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Aksoy büyük heykeltraş ve çok özel sanatçımız!.
      Eserleri çok değerli.Sergileri kaçırılmayacak kadar önemli..

      Sil