7 Şubat 2022 Pazartesi

Alan Kadıköy'de 'XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı'

Uzun bir aradan sonra muhteşem bir sergi haberiyle herkese merhaba. 

Kültür ve sanatın kalbi İstanbul. Pandemi dolayısı ile bir müddet sanat mekanlarında nekahet dönemi yaşansa da, aşılanmanın getirdiği bir rahatlıktan olsa gerek son zamanlarda sanat camiasında inanılmaz bir hareketlilik var. Malüm pandemi koşulları, hemen herkes için zorlu geçse de, özellikle sanat icra edenler için, kapanmanın getirdiği bir içe dönüklükle aynı zamanda çok ürettikleri bir süreç oldu. Şimdi bu üretimlerin sanat severlerle buluşma zamanı. 

Görsel ve yazılı medyadan takip ettiğim ve gidip görmek istediğim pek çok sergi ve etkinliğe, itiraf etmeliyim ki, hem pandemi riski halen sürmekte olduğundan, hem de İstanbul'un keşmekeş trafiği, kaousu beni çok kalabalık ortamlara girmekten alıkoyuyordu. Ancak bir sergi vardı ki, onu hiçbir şekilde ıskalamak istemiyordum. Üstelik bu sergi yaşadığımız lokasyona çok uzak olmayan ve İstanbul'un yeni kültür sanat alanı 'Alan Kadıköy'de idi ve sergi tarihinin bitimine sayılı günler kala bu sergiye mutlaka gitmeliydim. Çünkü sergide, XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısına ait orjinal eserleri yakından görebilme fırsanıtını yakalamış olacaktım.

Hafta sonu (günlerden pazar günü) hava biraz ayaz olsa da Şubat ayı için yine de oldukça güzeldi. Önce Kadıköy'e sonra da  “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” başlıklı sergi ile ilk kez  kapılarını açan Kadıköy Belediyesi’nin yeni kültür sanat mekanı Alan Kadıköy’e gittik.

İlki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011’de Santral İstanbul’da gerçekleşmişti. Ona gidememiştim. Neyse ki devamı niteliğinde olan sergiyi 15 Şubat’dan önce görebilecek olmanın sevinci içinde sergi binasına ayak basmış olduk.

Anadolu yakasının en büyük sergileme alanına sahip olan 'Alan Kadıköy' Türkiye ve Dünyadaki çağdaş tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek projelendirilmiş. Sahne ve galeriyle birlikte fuaye alanları, kafe ve bahçesi, konser, sergi ve oyunlara ev sahipliği yapabilecek düzende kurulmuş. Hem konumuyla hem tasarımıyla son derece beğendiğimiz bir sanat mekanı ile karşılaştık. Pandemi kurallarına uygun düzenlemeleri ve ferah salonları ile içimize sinerek sergiyi dolaştık. Ayrıca böylesine özel bir sergi ücretsizdi. 

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” 

10 yıl sonra açılan devam sergisi içinde yer alan Öner Kocabeyoğlu koleksiyonuna ait olan sergide, koleksiyondan (433 eser arasından) 182 eser, Metin Deniz tarafından bir araya getirilmiş. 

Sergi kapsamında; Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan, Yüksel Arslan, İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz’un orjinal eserleri yer alıyor.

Birbirinden seçkin eserler arasında seçim yapmak zor olsa da, sergiden birkaç görsel ile sözü fotoğraflara bırakıyorum. 


Ferruh Başağa (1914-2010) - Ara Güler (1928-2018)



(Solda) Avni Arbaş - Çiçekler, Tuval üzerine yağlı boya, 1956
(Ortada) Avni Arbaş -  Küfeci, Kağıt üzerine yağlı boya, 1976 
(Sağda) Avni Arbaş - Oturan Çocuk, Tuval üzerine yağlı boya, 1957-1958

Avni Arbaş (1919-2003) - Fahrelnisa Zeid (1901-1991)


*

Fikret Mualla (1903-1967) - Abidin Dino (1913-1993) - Yüksel Arslan (1933-2017)


(Solda) Fikret Mualla, 'Dinlenme' tuval üzerine yağlı boya 1945
(Sağda) Fahrelnissa Zeid, Oturan Çıplak, Panel üzerine yağlı boya 1944

(Solda) İlhan Koman Eseri
(Ortada) Mehmet Güleryüz - Reception II (Davet II) Tuval üzerine yağlı boya, 2008
(Sağ altta) Selim Turan - İsimsiz, Duralit üzerine yağlı boya, 1960 başları

(Solda) Ömer Uluç - İsimsiz, Kağıt üzerine yağlı boya, 1986 Paris
(Sağda) Ömer Uluç - Anıt, tuval üzerine akrilik, 1986 Paris


Burhan Doğançay Eserleri (Solda) Sarı Patlama, 2008, Alüminyum


*


17 Aralık 2021 tarihinde başlayan ve 15 Şubat 2022 tarihinde son bulacak  olan;

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” görmeye değer. Sergiyi pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.30-20.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.  Ayrıca Alan Kadıköy'de tiyatrolar, konserler, atölyeler yer alıyor.  Detaylı bilgi için 'Alan Kadıköy'ün web sayfasına bkz

Sağlıkla, esenlikle ve sanatla kalın sevgili dostlarım. :)

4 yorum:

  1. Pandemide tamı tamına 2 yılı tamamamlamak üzereyiz. İstanbul'da yaşayıp da bu tür sergilerden mahrum olanlar için ne güzel bir fırsat. İçinize sinerek gezebilmek önemli olan ki bunu fazlasıyla sağlamışlar. Çift maske ve özel araçla,dikkatli ulaşım da ziyaretçilere bırakılmış. Zaman zaman gidilebilir, neden olmasın? Şu harika sergi için değmez mi? Emeklerine sağlık Esinciğim, sayende ben de güzelce gezdim ve mutlu oldum. Teşekkür ve sevgilerimle...😊💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Kültür ve sanatın kalbi İstanbul çok büyük bir metropol. Her geçen gün artan nüfusu ile bir yakadan bir yakaya geçmek dahi artık bir hayli meşakkatli. Bu yüzden yeni açılan 'Alan Kadıköy' bu yakada yaşayan insanlar için çok sevindirici. Dilerim şehrin, hatta ülkemizin dört bir yanında bu tür sanat merkezleri daha da çoğalsın. 20. yüzyılda Fransız ekolünden etkilenen Türk ressamlarının orjinal eserlerini görmek heyecan vericiydi. Sergi de, 'Alan Kadıköy' de modern yapısı ile çok güzeldi. Pandemide gönül rahatlığı ile sergiyi gezdik.

      Değerli ziyaretine ve yorumuna asıl ben teşekkür ederim Zeugmacığım. Güzel bir haftasonu dilerimle. Sevgilerle... 🥰💖🌸

      Sil
  2. Not: Bu yayını okuma listesini kaydırarak aşağıya indiğimde farkettim. Zaman zaman güncellenme problemi yaşayan blogların başına geliyor ve kontrol edilmezse akıp gidiyor yazılar.
    Demek ki bu yayın epeyce geç düşmüş listeye, senin de başına gelmiş Esinciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Resim çalışmalarım ve başkaca sorumluluklarım derken...bloğumu ne yazık ki sık güncelleyemiyorum. Demek ki blog da bana uyarıda bulunuyor. :) beni listenin aşağısına çekiyor :)) o zaman ha gayret diyeyim kendime. Ne yapıp edip şu biriken gezi yazılarıma bir an önce başlayayım. Bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim Zeugmacığım. Sevgilerimle...😍💝

      Sil