25 Mart 2014 Salı

21 Mart 2014 Cuma

Aşık Veysel'i 41. Ölüm Yıldönümünde Saygıyla Anıyoruz...

O, “Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece” dedi ve “Benim sadık yârim kara topraktır“ diyerek ekledi sonuna!
"Dünyaya gelmemde maksat ne idi: bir sadık dost." diyen Veysel’in aramızdan ayrılışının üzerinden tam 41 yıl geçti. O Türk tarihinin en büyük ve çağının en devrimci ozanlarından biri oldu.
Veysel Şatıroğlu veya bilinen adıyla Âşık Veysel, 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aşık Veysel kendisi ile yapılan bir söyleşi de hayatını şu sözlerle dile getirir:

18 Mart 2014 Salı

ÇİMENLİK KALESİ (Kale-i Sultaniye)

Çanakkale Boğaz Komutanlığı'na bağlı, Deniz Müzesi alanında, önce Müze Binası'nı, ardından Nusrat Mayın Gemisi'nin bir kopyası olan Nusret Gemisi'ni gezdikten sonra, sırada Çimenlik Kalesi var. Çanakkale Deniz Savaşı'nda stratejik etkisi büyük ve Çanakkale Deniz Müzesinin en önemli sergileme mekanı olan Kale-i Sultaniye'yi 'Çimenlik Kalesi'ni gezeceğiz... 
Ama önce çam ağaçlarının gölgesinde, denizin kokusunu içimize çeke çeke , tek tek bahçede sergilenen savaş araç gereçlerini yakından görmeliyiz...

Pırıl pırıl aydınlık bir günde  biz bugün böylesine huzurla, özgürce yaşıyorken ve bu rahatlık içinde geçmişin izlerini  sürerken bir an düşündüm; 'tüm bunlar tarihte hiç yaşanmamış olsaydı!

17 Mart 2014 Pazartesi

NUSRAT MAYIN GEMİSİ

Çanakkale' de Deniz Müzesi Binasını  dolaştıktan sonra, savaşın kaderini değiştiren ve öncü rol üstlenen Nusrat Mayın Gemisi'nin  tıpkısının aynısı olan  gemi var sırada. 
Nusrat' ın döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "dünyanın en ünlü mayın gemisi" unvanını kazandırmıştı. Nusrat'ın mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömmüştü. Tarihimizde bu kadar önemli bir misyona sahip olan bu gemiyi gezecek olmamız heyecan veriyor bize.
İngiliz Generali Oglander'in "Çanakkale-Gelibolu Askeri Harekatı" (Military Operations Gallipoli, Official History of the Great War)adlı eserinin 1. cildinden: "Pek uygun başlamış olan gün bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden, tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez." demiştir.

16 Mart 2014 Pazar

ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ


Doğası, kültürel mirası, tarihi ve antik çağ efsaneleriyle, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan boğazı ve adalarıyla ve yedi düvele meydan okuyarak, düşmanın bozguna uğratıldığı toprakları, Gelibolu Yarımadası ile büyük zaferin ev sahibi olan Çanakkale Kenti; sahip olduğu bu eşsiz vizyonu ile görülmeğe, araştırılıp anlaşılmaya ve korunmaya değer bir kenttir.

Hemen her yıl, yaz sonu gerçekleştirdiğimiz gezilerimizde biz, mutlaka Çanakkale’de konaklamalı olarak 1-2 gün kalır, Gelibolu yarımadasına uğrar ve aziz şehitlerimize birer Fatiha okumadan ayrılmayız Kentten. Yarımadada dolaşırken, bastığımız her yerde şehitlerimizin ayak izlerini ve o büyük inançla verdikleri amansız mücadeleyi zerreciklerimize kadar hissederiz.
Bu güzelim kent bizi bir başka etkiler. Çünkü biliriz ki, özgürce yaşadığımız bu kutsal topraklardaki varlığımızı,  Çanakkale’de destan yazan ve bu uğurda şehit düşen on binlerce fedakar insana borçluyuzdur biz. Bu bilincin ve bu sorumluluğun asla unutulmaması gerektiğine olan inancımızla, okuduğumuz sayısız kitap ve izlediğimiz filmler  kadar asıl bu destanın yaşandığı topraklarda, tarihi yerinde görerek yaşamanın çok daha farklı bir etkisi olduğunu ve bu uğurda savaşan tüm askerlerimizi, şehit ve gazilerimizi... asla unutmamamız gerektiğini yine yeniden ve derinden düşünür, hissederiz...  

14 Mart 2014 Cuma

LINE İLE KORKUSUZCA KONUŞUN

LINE’da kullanıcı bilgi ve görüşmeleri 3G, 4G ve Wi-Fi dahil tüm ağlarda şifreleniyor!
Yoğun iş temposu, şehirleşme ve hızlanan yaşam bizleri dijital dünyada sosyalleşmeye yöneltiyor. Bu alanda bilindik sosyal medya kanallarının yanı sıra ücretsiz mesajlaşma, ücretsiz sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmeti bir arada sunan mobil mesajlaşma platformları da öne çıkıyor. Aile bireylerinden arkadaşlara kadar hayatımızdaki herkesle her an paylaşımda bulunduğumuz bu platformlarda kullanıcıların dikkat ettiği en önemli özelliklerden biri de güvenlik sistemleri. Bu anlamda rakiplerinden ayrılan LINE’da kullanıcı bilgi ve görüşmeleri 3G, 4G ve Wi-Fi dahil tüm ağlarda şifreleniyor. LINE’ın iç denetim yönetimi alanında üç uluslararası sertifikaya (SOC2, SOC3 ve SysTrust) sahip olan ilk mobil mesajlaşma uygulaması olması da güvenlik standartlarına verdikleri önemin bir kanıtı niteliğinde.

Telefon Numaranızı Gizli Tutun
LINE’da kendinize özel bir ID belirleyerek telefon numaranızı kimselere vermeden iletişim kurabilirsiniz. Sizi LINE ID’nizi kullanarak ekleyen kişiler telefon numaranızı göremezler.
LINE ID’nizi belirlemek için Diğer/Daha Fazlası > Ayarlar > Profil menüsünü kullanabilirsiniz.
Telefon numaranıza sahip kişilerin LINE arkadaşları listesine otomatik olarak eklenmek istemiyorsanız “Başkalarının Eklemesine İzin Ver” seçeneğini kapatabilirsiniz. Böylece sizi sadece LINE ID’nizi paylaştığınız kişiler ekleyebilir.
Tanımadığınız Kişilerin Sizi Rahatsız Etmesine Engel Olun
Anlık mesajlaşma uygulamaları kullananların korkulu rüyalarından birisi de yanlışlıkla alakasız bir mesajlaşma grubuna eklenmektir. LINE’da tanımadığınız kişilerin bulunduğu bir grup sohbetine davet edildiğinizde grupta bulunan kişiler telefon numaranızı göremiyor.
Tanımadığınız bir kişi size mesaj attığında LINE otomatik olarak  “Ekle”, “Engelle” ve “Şikâyet et” seçeneklerini sunuyor. Eğer size mesaj gönderen kişiyi tanımıyorsanız kolayca engelleyebiliyorsunuz.
Telefonunuz Yanınızda Olmasa Da Mesajlarınızı Koruyun
Yazışmalarınızı meraklı gözlerden korumak için LINE’a şifre koyabiliyorsunuz. Diğer/Daha fazlası > Ayarlar > Gizlilik ayarlarından “Şifre Kilidi”ni kullanarak LINE’ın her açılışta şifre sormasını sağlayabiliyorsunuz.
Ayrıca “Sohbet Odası Ayarları”ndan tüm sohbet geçmişinizi ve sohbetler içerisinde paylaştığınız tüm dosyaları tamamen silebiliyorsunuz.
Bir arkadaşınız LINE’dan size mesaj yazdığında bildirimin ekranda mesaj okunacak şekilde belirip belirmemesi ile ilgili ayarlarınızı da istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Bildirim ayarlarında yer alan “Önizleme göster” seçeneğini kapattığınızda, yeni bir mesaj geldiğinde ekranda gelen mesaj yerine “Bir mesajınız var!” yazısı görünüyor.
Paylaşımlarınızı Gizleyin
LINE’ı rakiplerinden ayıran bir diğer özelliği de ileti, fotoğraf, video, bağlantı gibi paylaşımların yapılabildiği, sosyal medya yapısına sahip Timeline ve Home özellikleri. LINE’daki Timeline ve Home hareketlerinizi yalnızca arkadaşlarınız görebiliyor. Ancak burada da iletilerinizin kimler tarafından görüntülenebileceğini belirleyebiliyorsunuz.
Timeline’ınızda paylaşmak istediğiniz iletinizi hazırlarken alt menünün en sağında bulunan “Kişiler” sembolüne tıklayarak iletinizin gizlilik ayarlarını yapabilirsiniz.
Nerede, Ne Zaman İsterseniz Güvenle Konuşun, Mesajlaşın!
LINE'ı tüm akıllı telefonlarda (iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry, Nokia), tabletlerde ve hatta bilgisayarınızda bile kullanabilirsiniz.
Kullandığınız cihaza uygun LINE indirmek için: http://line.me/tr/download
Bir boomads advertorial içeriğidir.
-->

12 Mart 2014 Çarşamba

“HEPİMİZİN HİKÂYESİ ” Bu Sergide!


“İçinde yaşadığımız dünyanın durumunu göremeyenin o dünya üzerinde söyleyecek hemen hiçbir şeyi yoktur.” diyor Canetti.

Bugün ben, Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin’in  Nişantaşı Erva Art Gallery'deki ilk karma sergileri olan 'Hepimizin Hikayesi' nde sergilenmekte olan eserlere bakarken, sanatın varlığının gücüne bir kez daha tanık oldum.

Sergide (çok sıcak ülke gündemi dolayısı ile)  ‘güneşe yüzünü dönmüş gün çiçeklerinin koparılan yaşamlarını’ içim burkularak yaşadım yeniden. Dinmeyen acılar, yitik hayatlar canlandı gözümde birer birer.  Ve yine  bu sergide ben, yaşamlarımızı esir alan tüketim sisteminin günümüz insanını nasıl köleye dönüştürdüğünü, sömürüldüğünü düşündüm hayretle!..

Büyümek için sürekli tüketen ve tüketmek için de ölesiye çalışan insanların ortak bir derdi vardır! O da tüketici kimliğine sahip olmak ve bu kimlik üzerinden varlığını   (markalarla, imajla) hissedilir kılıp, hissettirmek olduğunu.... Ve


2 Mart 2014 Pazar

Dünyanın hüznü kemandan süzüldü dün gece - Farid Farjad'ın Muhteşem Konseri


Dünyada "Kemanı Ağlatan Adam" olarak tanınan Farid Farjad yalnızca kemanı değil, dinleyenleri de duygu yüklü tınılarıyla  duygulandıran 'ağlatan' ve o muhteşem yorumu ile kendisine hayran bırakan usta bir sanatçı.  

İstanbul’da (28.02.2014 tarihinde) konser vereceği haberini çok önceden almış ama sağ olsun ülkemizin ‘artık bu kadar da olmaz! ‘ dediğimiz sıradışı  gündem haberlerinden ve ‘yeter artık!’ sendromlarına dönüşen sosyo-travmatik, depresif günlerden illallah ettiğimizden;  buselik makamı’ndan kemanî fasla geçiş yapamamıştım bir türlü.
Doğadan, medeniyetten, edepten, insanlıktan olanca hızıyla uzaklaşırken... 'ne akıl ve ruh sağlığımız tam dengede ne de doğru düzgün 'insanca' toplum hayatı yaşayabiliyoruz!..' noktasındayız. Üstelik şaşkınlık, yılgınlık, tembellik ve bezginlik hali iyiden iyiye yerleşirken bünyelere ve çoğunlukla eller havada oynamaya, nedir? nedendir? bilmeden, sorgulamadan, mantık yerine hislerle  hareket etmeye meyilli bir millete dönüştük iyiden iyiye. Toptan oynatmaya az kaldı!.  (Birileri zaten özellikle kaos yaratılsın istedi. Cadı avı bitmek bilmiyor, kazanlar kaynayıp duruyor!. ) Oysa şimdi biraz durup düşünme/k ve sükûta erip, medenice ortak akılda buluşmak zamanıdır.