11 Mayıs 2011 Çarşamba

İnternet yaşamdır sansürlenemez!



Önce bloğumuza dokundular! Sinirlerimiz bu gerginliğe ne kadar dayanabilir! denediler…  hiç suçu olmadığı halde, bir gün bloğunu açtığında karşısında gördüğü o beyaz sayfa üzerine kırmızı kocaman harflerle yazılı; “mahkeme kararı ile erişiminiz engellenmiştir!” ibaresi ile neredeyse zanlı duruma düşürdüler!.. erişim engeline takılan ve aylar boyunca etkin kullanılamayan bloglar(ımız)! sonra bir anda, sessiz sedasız normale döner gibi oldu!.. bu aşamada her kullanıcı ulaşılamaz bloglarına ulaşabilme yollarına girdi DNS ayarlarına dokunarak!.. sorgusuz sualsiz erişimi engellenen! haksızca özgürlüğü elinden alınan! kime, neyi soracak! kimden izin alacaktı!..  tabi ki engelli,  hiç engel tanır mı!..  hayatı boyunca DNS ayarı nedir!!! bilmeyenler bile DNS ayarı hk.da bilir kişi olur hale geldi!..
Sonra adı üstünde olan ve asıl TDK kurumunca tasdikli olmayıp formatı gereği; biraz mizahi, biraz lakayt, biraz ciddi ve hatta çoğu kez gayri ciddi de denebilecek türden sözlüğü... yani yüzümüzü ekşilten ama o nahoş tada da ihtiyaç olduğunu bildiğimizden sıkça kullanılan bir sözlük olan; ekşi sözlüğe! geldi sıra...
Bloglar, sözlükler… derken asıl turpun büyüğü heybede!..
  
BTK’nın şubat ayı sonunda yayınladığı "Güvenli internet" yönetmeliği  22 ağustos’ta uygulamaya başlayacakmış. Bu yeni yönetmelik ile tüm internet aboneleri içeriği  BTK tarafından belirlenen  4 profile sığdırılacak ( *standart *çocuk *aile *yurtiçi ) ve internet üzerinde kapsamlı bir sansür yapısı düzenlenecekmiş. Yönetmelik bilgisi için : BTK ve guvenli int. bakınız.
BTK' nın çok muğlak olan bu yönetmeliği, daha önce çıkartılan Kriptoloji Yönetmeliği ve son haftalarda ortaya çıkan “yasak kelimeler” listesi… hosting  firmalarına gönderilen ve mevcut internet sitelerine yönelik yasakların gittikçe artması!... Üstelik bu uygulamalar ile ilgili olarak kamuoyuna hiçbir bilgi verilmemesi…  Ve daha kimbilir ne sansürler var sırada hiç bilmediğimiz!..
Tüm bunlar kara mizahı da geçti artık! çarşaf önce bedenlere, sonra kullandığımız tüm araç- gerece ve kitle iletişim araçlarına varıncaya dek giydirilmeye çalışırken… birer birer elimizden sorgusuz sualsiz alınan özgürlüklerimize kadar aslında niyet belli! topyekun beyinlere engeller konulmak istenilirken… öylece kaderine razı mı gösterecek mağdur olanlar! Üstelik mağduriyet bir kişiyi değil tümden neyimiz var neyimiz yok her şeyimizi alıp götürüyorken!...
Öfkeli mağdur içinden neler geçirmez ki! Sen arı kovanına çomağını sok! sonra da o arılardan kardeş kardeş geçinsinler diye bekle!.. o arılar kızgınlık ve öfkeyle gelir döner öyle fena iğnesini batırır ki!.. “can yakmak nasılmış görürsün!..”dercesine bal yerine, zehir zemberek kursarak  karşılığını verir elbet bir gün!.. ne yapması gerektiğini "seçim zamanı" kobay yerine konulmak istenilen arılar bilecek elbet!
Ama öncesinde bu haksızlığa dur demek için yüzbinlerce internet kullanıcısı;
 15 Mayıs saat 14:00da
Türkiye’nin çeşitli illerinde internet kullanımına getirilecek yasaklarla ilgili büyük protesto eylemi gerçekleştirilecektir.
Ses çıkarmamak, boyun eğmektir!...
İstanbul’dan, Ankara’ ya, İzmir, Bursa, Eskişehir’den, Çanakkale’ye, Kocaeli’nden Kırklareli, Mersin ve Adana’ya, Antalya, Kütahya ve Konya’dan, Denizli, Elazığ, Kayseri ve İsparta’ ya, Gaziantep, Afyon, Malatya’dan Hatay ve Giresun’a kadar…

Demokratik protesto ve yürüyüş haklarını barış ve hoşgörü içinde gerçekleştirecek olan tüm internet kullanıcıları seslerini duyurmak için bir araya gelecektir.
 
 
İnternet yaşamdır!
ve
Özgürce yaşamak herkesin hakkıdır!..




İlgili webler:
www.sansurekarsi.com
www.yasaklamakyasaktir.com
sansursuzinternet.org.tr / sansuresansur.blogspot.com

21 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın Sevgili Esmir, bu kez herkes sesini çıkarmalı çok geç olmadan. Belki sağır kulaklar duyar.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Esmir Hanımefendi !

    Rahmetli anneanneciğim kızdığında susmassak söylerdi "Turbun büyüğü heybede" diye. Ne güzel betimlemişsiniz.
    Ellerinize sağlık. Ekleyecek söz yok. Ben de uzun süredir yazıyorum zaten.
    İzniniz olursa bağlantı vermek isterim.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  3. "Ses çıkrmamak, boyun eğmektir."
    Saptamanızın blogculara yol göstermesini dilerim.

    YanıtlaSil
  4. aysema,
    Dilek Öğretmenim, karambole gelecek türden değil sözkonusu durum!sonuçları hepimizi fazlası ile etkileyecek ve irdeledikçe de nereden bakarsan o tarafın daha doğrusu fiitilin! :)) elinde kalacağı! "körün fil tarifi"gibi paketleri...

    bu filtreleme ne imiş!!! güneş gözlükleri ile etrafa bakacağına herkes açıp okumalı şu tarifleri!..

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Ali İkizkaya,

    Ne varsa eskilerde var!onlar kıt olanaklar ve çok daha ilkel iletişim gereçlerinde dahi, insan ilişkilerini ve vehametini şu an yaşanılanlar karşısında muhakeme yürütemeyen ve ayılamayan acizlerden bile! çok daha iyi analiz edebilmişler!. ve işte böyle 2 kelime ile ne çok şeyler anlatabilmişler...(annemin büyüklerden öğrenip diline takılan bir deyimdi sıkça kullandığı ve benimde beğendiğim:)

    Not: elbette link verebilirsiniz...teşekkür ederim.

    İyi haftasonları dilerim...
    Esen kalın...

    YanıtlaSil
  6. alizafersapci,

    Fikirlere ulaşmayı engellemek!o fikrin gücünü ortadan kaldırmaya yetmez ki!.. varlık nedenlerimiz ve beyinlerimiz çağdışı zihinlerin elinde şekillendirilemez!.. ve tüm bu olup bitenler karşısında susmak esareti kabullenmek demektir!..

    her internet kullanıcı bu durumu iyi irdelemelidir!..kullanıcı dayatılan nedir!dayatan konusunda ne kadar ehildir bilmek durumundadır!..ben özgürlüğümü kısıtlayan ve kısıtlamak isteyen zihniyetlere bakarım önce!..

    YanıtlaSil
  7. DEĞERLİ ARKADAŞLAR

    Update edilen bloglarımıza aşağıdaki süreçlerde giremedik!ve dolayısı ile göndermiş olduğunuz yorumlarınızı yayınladığım halde uçmuş olduğunu gördüğüm için gmail post'dan copy-paste ile ekliyorum...bilginize sunmak istedim...

    Blogger Status

    ***Friday, May 13, 2011
    To get Blogger back to normal, all posts since 7:37am PDT on Weds, 5/11 have been temporarily removed. We expect everything to be back to normal soon. Sorry for the delay.
    Posted by at 04:25 PDT

    ***Monday, May 09, 2011
    Blogger will go into read-only mode Wednesday (5/11) 10:00PM PST for about an hour for maintenance.
    Posted by at 21:17 PDT

    YanıtlaSil
  8. Ali İkizkaya 12 Mayıs 2011 04:46
    -----------------------------------

    Sevgili Esmir Hanımefendi !

    Rahmetli anneanneciğim kızdığında susmassak söylerdi "Turbun büyüğü heybede" diye. Ne güzel betimlemişsiniz.

    Ellerinize sağlık. Ekleyecek söz yok. Ben de uzun süredir yazıyorum zaten.

    İzniniz olursa bağlantı vermek isterim.

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  9. alizafersapci 12 Mayıs 2011 10:24
    ---------------------------------

    "Ses çıkrmamak, boyun eğmektir."
    Saptamanızın blogculara yol göstermesini dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Aysema,

    Dilek Öğretmenim,
    Hepimiz sesimizi çıkartmalıyız!bloglara konulan anlamsız engellilik halimiz yetmezmiş gibi bir de bloglarımız google sağlayıcının farklı engeline takıldı! 2 ayrı günde update edilme sürecinde yorumlarınıza yazdığım yanıtlarda uçmuş!..
    4 bir yandan susturulmaya çalışılıyoruz sanki!!!

    YanıtlaSil
  11. Ali İkizkaya,

    Ne demek elbette yayınlayabilirsiniz. Eskiler ne doğru sözler söylemişler öyle değil mi!böylesine iletişim gereçlerine sahip değilken bile hayatı da,insanları da bizlerden çok daha iyi analiz etmişler!..o zaman ki insanları uyur zannederken asıl günümüz insanı ayakta uyur!halde.. bu kadar kolay uyutulabileceğini kimse düşünemezdi herhalde!.. oysa su uyur düşman uyumaz derdi yine Atalarımız!..

    herkes gözünü açmalı!kaza geliyorum demez!!!az bile zincirleme trafik kazaları yaşıyoruz...

    esen kalın...

    YanıtlaSil
  12. alizafersapci,

    Oysa serde yiğittik hani!!!..
    çağdışı bir yaklaşımla özgürlüğümüze yapılan bu engele, bu sansüre hayır demek! her internet kullanıcısının en doğal hakkıdır!..

    YanıtlaSil
  13. Donanımlı insan dağarcığındaki bilgileri zamanı geldiğinde ihtiyacı olanlara sunmalı ki, eğitim sadece kişisel bir gösteri zannedilmesin.. Yol gösterici olmana hayranım.. Dilerim, Faceboktaki (yakıştığı için yanlış yazıyorum bilhassa!!! :))) bilumum laylaylom yapan cicimler de ne denmek istediğini ne denmemesine çalışıldığını anlayabilirler..
    Teşekkürler sevgili Esin'im..

    YanıtlaSil
  14. hasretsenfonileri,

    Gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum şu insan-ların hallerini!..korkarım ellerinden en kıymetlileri alınsa gık çıkarmayacaklar!(mı!!)direkt olarak özgürlüğünü sabote etmeye kalkıyorlar!gık yok!..asalak gibi tek bir ses'in arkasına mı sığınmak isteniyor!..yaşam çok seslilikle anlamlı!..o çok yakıştığını düşündüğüm sözünüze bayıldığımı da belirtmeliyim:)! facebok'da tıpkı brezilya dizilerine benzedi! görmemiş!! yada az görüp sonradan bir şeye sahip olmuş, ülkem insanının elinde!!:))çok özellerini sergilemekte sakınca görmeyen!..garip bir gösteriş ve tatmin aracı haline gelen bir alem olup çıktı!..kısa keseyim bu platformla ilgili düşüncelerimi, gözlemlerimi!..

    daha doğrusu bugün sesini çıkaranlar hiç bir dönem olmadığı kadar çok eylem yapanlar var elbette!. medyadan yeterli desteği alamadığı için çok ön plana çıkmasa da!.. ama bunca rezilliklere bu kadar ses yeterli mi!!değil!..onca kitle iletişim araç gereçlerine karşın!..dünya yıkılsa yer yerinden oynasa!..

    ışıklar göz kırpar gibi bir yanıp bir sönerken ardından elektriğin kesileceğini düşünüp önlemini almak üzere mumunu tedarik eden akıl sahibi!(leri)...akıllarına mukayet olmalı ve ses verenlere de hiç bir şey yapamıyorlarsa destek olmalılardır!..

    Değerli düşünceleriniz için ben teşekkür ederim Gülsen Hocam...

    Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  15. Olacak sey degil! Insanin sinirli yazma hakki mi olurmus? Oldu olacak kullanilacak kelimeleri de versinler sadece onlarla yazalim. Herkes sussun, kimse okumasin, yazmasin, dusunmesin, aklini kullanmasin mi istiyorlar, anlamadim ki..

    YanıtlaSil
  16. Sadece internet sansürüne değil, her türlü yasakcı, tek parti faşist anlayışına Ses çıkarmamak, boyun eğmektir!... sevgili Esin.

    Çok kötü bir süreçten geçiyoruz. Facebok'u kaç kişi kullanıyor 74 milyon da, insanlar aç ve işsiz...Evine bilgisayar alabilen %5-10'luk azınlık kesim, çocuklarını nasıl koruyabileceğinin bilincindedir harhalde...ya sokak çocukları, ya korunmaya muhtaç işsiz gençler ve açlar..? Ve bunu izleyen "bana dokunmayan yılan..." diyen rezil bir azınlık kitle...Neyse fazla uzatmayayım, ailenizle iyi bir yeni hafta dilerim.

    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  17. ses çıkarmamak , kabullenmek öğrenilmiş çaresizlikler esmir ..umarım artık ses çıkaran bir toplum oluruz ve bu böyle gider.

    YanıtlaSil
  18. didem,
    Sevgili Didemciğim aynen istedikleri bu!..(sansürlü ve kullanılmayacak kelimeleri bir görsen!!!) traji komik!..sus, konuşma, yazma, düşünme!..beyin çalıştırılmaya çalıştırılmaya bir müddet sonra da neye benzer!teneke bir kutuya!.. tın tınnn!..böylece nereye çekersen oraya gider!..güdülmeye mahkum!..böyle bir insan manzarası isteniliyor ki!..daha rahat futursuzca (...) cirit atabilsinler!..

    YanıtlaSil
  19. JİVAGO,

    O azınlık kesim hisseden payına düşenleri alan kesim zaten!..benim rahatım yerinde nasılsa!!komşumdan bana ne !..diyenler..bireysel düşünenler...toplumcu düşünmeyen!.ama söze gelince Müslümanlığın şartlarını sıralayıp gözlerimizin içine baka baka da !..Müslüman; "komşusu aç iken uyku uyuyamayandır!" diyenler...

    İnsani değerlerin ve insanca yaşam ilkelerinin dini, dili, ırkı mı olurmuş!..

    Size de sağlık ve esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
  20. lityummm,

    Atalarımızın genlerini taşıyan bu Milletin; başı dik, gözü pek, yürekli delikanlıları ve ona gözü gibi bakacak bacıları her zaman mevcuttur!..

    esarete boyun eymek yok!..her geçen gün sesler katlanarak çoğalıyor!..toplumun her kesimi ayakta artık!..geçit yok!..neyin sansürüymüş!.. internet bahane!.. hiç bir kuvvet damarlarımızdaki asil kanı durduramaz!..düşüncelerimizi yok edemez!..

    YanıtlaSil
  21. Mart ayı başından beri geçtiğimiz o sancılı süreçten sonra bu şekilde bir sansür ve filtreleme pusuna yatmışlar meğerse değil mi sevgili Esin?
    E, tabii DNS' leri oynayarak devam etti bir çoğumuz. Olsa olsa böyle kökten bir çözüm olacaktı akıllarına gelen. Epey bir düşündüler ve toplumun bilinçli kesimini oluşturuyor sayabilecekleri insanlara getirecekleri yasak da ancak bu şekilde olacaktı.
    Akıl alacak gibi değil...

    Çok bilinçlendirici bir yazı hazırlamışsın her zamanki gibi..
    ellerine sağlık...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil