11 Şubat 2013 Pazartesi

Gezgin Gözüyle Türkiye’nin İkinci Cildi yayınlandı!

“Yeryüzünün sonuna gittim / Suların sonuna gittim / Gökyüzünün sonuna gittim / Dağların sonuna gittim / Arkadaşım olmayan bir şey bulamadım.” (*)
Gezgin yazarların kendi gezi, gözlem ve birikimlerine dayanarak hazırladıkları kitapların bir yenisini daha okuyup, yine yolların, yolculukların hayallerini kurdum!. ‘ GEZGİN GÖZÜYLE TÜRKİYE ’ kitabı, benim gibi gezip görmeye meraklı gezgincilere ve Türkiye sevdalılarına ışık tutacak güzel bir rehber. Ve aynı zamanda -gezgincilere- verilebilecek güzel bir hediye. Gezgin olma ruhunu çok iyi anlatan Kızılderililer’in Navajo Kabilesi’nden bir şarkı sözü ile başlayan önsözün ilk satırlarını okuduğunuzda, kitabın oluşumundaki esas amacın ve verilmek istenen mesajın ne demek olduğunu da daha iyi anlayabiliyorsunuz. Belkıs Ceylan Çetin, gezme serüveninin asıl hikâyesini öyle güzel anlatmış ki;

“Eğer bir tutkuysa, bir meraksa, bir arayışsa gezmek ki bence öyle...Özünde barışçıl ve evrensel bir niyet olduğu kesin. Bir hırka, bir lokma ile boşuna seyahate çıkmamış  bunca tasavvuf düşünürü, şairi, ozanı. Dinler Tarihi sefere çıkan, hicret eden peygamberlerden geçilmez. Manevi dönüşümün en temel yöntemi  olarak görülmüş;  yeni insanları, yeni kültürleri tanımak, onlara saygı duymak ve sevgiyle kucaklamak.

İçsel evrimimiz için, bilerek veya bilmeyerek bir tercih kullanıyor olabiliriz. Her birey, toplulukların bir unsuru olduğuna göre, neticede toplumların gelişimi ve evrimleşmesi demektir bu. “Seyahat; ön yargı, bağnazlık, ve dar görüşlülüğün en iyi ilacıdır.” demiş, kendisi de gezi yazıları yazmış olan Mark Twain. Siyasi çekişmeleriyle, alt üst olan ekolojik dengesiyle, dünyamızın geldiği şu noktada, üstün değerlere ne kadar çok ihtiyacımız olduğunun farkında olmayan var mıdır?” diyor...

Ve gezginciler, bu kitapta paylaştıkları makalelerinde; hayata, insanlığa, evrene... kısaca yaratılmış olan tüm canlılara dair evrensel bir bakış açısı kazandırmak adına farkındalıkların farkına varmamız gerektiğine işaret ediyorlar!..
Kitabı okurken bazen tarihin derinliklerine yol aldım, bazen de tıpkı önsözünde yer alan bu şarkı sözü gibi pek çok şiir ve ezgi ile bambaşka hayallere bambaşka yolculuklara sürüklendim!.. yine hiç bilmediğim veya eksik bildiğim nice tarihi bilgiyi, mitolojik efsaneyi öğrendim... İnsan her öğrendiği + bilgide üzerinde yaşadğı bu coğrafyanın ne kadar özel, ne kadar renkli ve köklü bir medeniyete sahip olduğunu daha iyi anlıyor!..

İstanbul başlı başına koca bir Türkiye iken, medeniyetlerin, kültürlerin, tarihlerin, dillerin ve dinlerin beşiği ANADOLUYU anlatmak ne kitaplara sığabilir ne de ciltlere!..Gezgin yazarlarımızın serüvenlerini, gözlem ve birikimlerini aktardıkları ‘Gezgin Gözüyle Türkiye’ 2 cilt olarak basılmış. Benim okuduğum kitap da bu serinin 2. Cildi.
GEZGİN GÖZÜYLE TÜRKİYE -2 
Editör:
Timur Özkan

Türkiye’nin Karadeniz, Ortadoğu ve Güneydoğu Bölgelerinde keşiflere çıkan gezgincilerin kaleminden 60 gezi yazısı yer alıyor.
( Bolu - Düzce - Zonguldak -Karabük - Bartın - Kastamonu - Çorum – Sinop -  Samsun – Amasya – Tokat - Ordu – Giresun – Gümüşhane – Bayburt – Trabzon – Rize – Artvin – Kars – Iğdır – Ağrı – Van – Siirt – Bitlis – Muş – Bingöl – Diyarbakır – Mardin – Şanlıurfa – Gaziantep – Kilis – Adıyaman – Malatya – Elazığ – Tunceli – Erzurum – Erzincan – Sivas – Kayseri – Yozgat – Çankırı – Kırşehir – Nevşehir – Aksaray – Niğde – Karaman – Konya – Eskişehir – Ankara )
Gezginci yazarlar arasında blog camiasından tanıdığımız değerli dostumuz Mehmet Bilgehan Merki’nin de bir makalesi bulunuyor.. Diğer gezginci yazarların makaleleri gibi, Mehmet Bilgehan Merki’nin Sinop’u anlattığı “SİNOP, SENİ NASIL ANLATSAM!” başlığı altında yazmış olduğu gezi yazısını da büyük bir keyif ile okudum..

Okudukça bu tür kitapları, Anadoluya olan sevdam da özlemim de artar...yeniden yollara çıkma isteğim uyanır!.. gezgincilerin hissettikleri bu duygulara aynı gezginci ruha sahip olan bendeniz deJ yabancı değilim hiç! Çünkü şehirler arası hatta şehir içi işim gereği çıktığım yollarda bile ben, içinde bulunduğum ortama göre bazen hemen turist moduna giriveririm!.. kimlik taşır gibi kameram her koşulda yanımda! minik not defterim elimin altında, gözlerim ve kulaklarım keşfe hazır bir pusuda! beklerim o anı, o an’ları!.. bazen çok hoş ve değişik sürprizlerle de karşılaştığım olur!.. ruhum akar, gönlüm sevdalanır, kimi zaman da gördüklerim karşısında hüzünlenirim... hiç umulmadık hikayelerle dönerim ’yurduma’ yuvama J. Okuduklarım, gördüklerim, izlediklerim... beni bilinmeyen şeylere dair heyecanlı keşiflere merakla sürükler...anılarıma yenileri eklenir birer birer...kimi yeni yollardır daha önce hiç ayak basmadığım, kimileri de yeniden izini süreceğim aynı, ama bıraktığım gibi olmayan yollar!..

Araştırmacılığı hoş sohbetleriyle harmanlayan, gözlemlerini  çalışkanlıkları ve bilgileriyle bezeyen Anadolu sevdalılarını görürüm bu kalemlerde!..bu sevdalılık Anadolu’dan başlar sonra yayılır tüm yakın, uzak coğrafyalara...ve artık evrenselliğin açılımında ortak duygu ve düşüncelerin birleştiği noktada! atılan her adım, insanlık ve kardeşliğin tohumlarıdır!.. gezgini yollara çıkaran da, buluşturan da, kavuşturan da!..  hep bu şiardır!.. bu yolculuklar  tarihi, arkeolojiyi, dinleri ve sanatın tüm renklerini uzaktan bakarak değil!  İçinde yaşayarak, asıl topraklarında ve yerinde öğretirken, aynı zamanda önyargılardan uzak, özgürce düşünebilme yetisini ve  insanlık sevdalılığını da ekler gezgin yüreklere!..ve çıkılan her yeni yolculuk bir adım daha yaklaştırır uzaktakileri bize!.artık tüm mesafeler aşılmıştır!. Ortaya konan şaheserler de sanatın güzelliği bizi nasıl etkiliyorsa, gerek doğa afetleri gerek ise insanın insana olan barbarlığının izlerini taşıyan savaşlarla; yakılıp yıkılan, yağmalanan, tahrip edilen, toplu kıyımlarla ve işkencelerle yok edilen ulusların, hayatların dramlarla dolu  geriye kalan acı hikayeleri de bir o kadar etkiler insanı!..artık bizim için, ne dil, ne din! hiç fark etmez, sadece ortak belleğimizde hissettiklerimizdir önemli olan! Ve bu yolculuklar, sevinçlerde ve kederlerde –insanca- ortak  duyumsamalar ve duygu yoğunlukları yaşatır bizlere!..yoktur hiç bir insanın bir başka insandan farkı!.değil mi ki, hepimiz aynı gökkubenin, aynı doğan ve batan güneşin ve bizi aydınlatan aynı ayın altındayız!..

Bu kitap öncelikle geniş katılımlı ortak bir çalışmanın, duyarlılığın güzel bir işbirliliğinin karşılıklı anlayışın, desteğin ve tabi ki büyük insanlık sevdasının yolculuğunda birleşen gezgin dostların güzel bir çalışması. Farklı meslek gruplarına mensup olmakla birlikte ortak bir tutkunun peşinden giden gezginci ruhların bir araya gelerek oluşturdukları ANKARALI GEZGİNLER GRUBU'nun etkinlikleri bir tek bununla da sınırlı değil!.. Onlar değişik coğrafyalara gidiyor, geziyor, gezerken hem eğlenip hem de spor yapıyor, birbirinden ilginç görüntüleri kameralarına yansıtıyor ve bir dolu anı ve hikayelerle dönerken... bu tatlı yorgunlukların ardından yaşadıklarını, gözlemlerini, birikimlerini; ‘Gezgin Gözüyle’ fotoğraf sergileri,  ‘Gezgin Gözüyle’ kitaplar... ve farklı etkinler düzenleyerek, dünya ve memleket sevdalılarıyla ve gezginci tüm dostlarla serüvenlerini paylaşıyorlar...
Gezmenin başlı-başına emek olduğu, her gezginin kendi penceresinden yansıttıklarını; kültürü, bilgisi ve kendine has yorumuyla kurgulamanın da yine başlı-başına bir emek olduğunun bilincinde!..her hikâyenin, her masalın sonunda bizleri tarihin gizemli bahçelerine yolculuklara çıkaran...  Ve en önemlisi ülkemizi, kültürümüzü  ve tüm renkleriyle insanımızı, Anadoluyu tanıtmayı amaç edinen tüm gezginci yazarları, bu değerli çalışmalarda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum...

Ve blog camiasından değerli dostumuz Mehmet Bilgehan Merki’ye kitap ödülü(m) için özellikle 'gezginci bir okuruna!' isabetli bir hediye seçiminden dolayı da :) ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
Şimdi sıra sizde!.. Gezgincilerin rehberliğinde ve bizlere ışık tutacak böyle güzel kitapların;  'Gezgin Gözüyle Türkiye', 'Gezgin Gözüyle Afrika' gibi... eşliğinde çıkmalı yollara!.. Daha sevgi dolu bir dünyada elele, kardeşçe, hep birarada yaşamak için bundan daha güzel bir neden mi olur!..
Severek çıkılan yolculuklarda yorgunluğun adı bile anılmazmış!..Yeter ki sevmek olsun tüm gezmelerin adı!..  Savaşmak yerine gezgincilik bulaşsın her birimize!.. daha çok gezelim ve daha çok sevelim birbirimizi ve dünyamızı!..



Esin Bozdemir

20 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. @sezer eser perker,
      Her gezginin çantasında
      bulunmalı böyle bir rehber..

      Sil
  2. Herhalde Türkiye'de gezginlerin piri Evliya Çelebi dense yeridir. Ona buradan, yaşadığımız yüzyıldan selam ve sevgiler gönderelim.

    Tanıttığınız kitap, bir başvuru eseri olmaya aday gözüküyor. İsmini ilk kez duyduğum insanlar var. Alıp incelemek farz oldu.

    Sevgi ve şiir her daim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @A.Murat Özhan,

      Hiç kuşkusuz Evliya Çelebi Seyyahların pîri!Bir selâm da bizden gitsin...

      Her konuda artık, görsel medyada ve internette sayısız bilgi ve fotoğraf buluyoruz..Ama yine de bir yere giderken elimizin altında yazılı dökümanların bulunması bize daha bir kolaylık sağlıyor. Hele ki bu bir de gezginler tarafından yazılmış bir kitap ise, böyle bir kılavuzun önemi yadsınamaz elbette..'Gezgin Gözüyle Türkiye' seri kitaplarını öneririm Murat Bey..

      Bu arada siteme hoşgeldiniz..Benim için de yeni keşfettiğim sitenizde, şiir dolu yazılarınızla güne 'merhaba' demek ayrı bir keyif..Esenlikler dilerim..

      Sil
  3. değişik geldi okumak lazım tabii daha çok gezmek : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @mine tozanlioglu,
      Gezmek gerçekten yaşadığının farkına varmak adeta!..hele ki o anları daha dolu dolu geçirebilmek adına, deneyimlemiş gezginlerin rehberliğinde gezmek daha da güzel!..kitaplar bu yüzden önemli..gönül nasıl gezmek istemesin ki:)

      Sil
  4. Değerli yorumunuz için sonsuz teşekkürler. Hediye kitaplarımın değerli ellere ulaştığını görmek çok sevindirici. Sevgi ve saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Bilgehan Merki,

      Ben teşekkür ederim Mehmet Bey. Gerçekten güzel hazırlanmış bir gezi/rehber kitap olmuş. Her birinizin emeklerinize sağlık..

      Sağlık, huzur ve barış dolu günlerde, daha nice etkinlikleriniz ve sevgilerle, dostluklarla çıkılmış, anılarla dolu nice güzel yolculuklarınız olsun..

      Size ve ailenize
      Sevgi ve esenlikler dilerim...

      Sil
  5. Kutlarım Esin'ciğim hem kitap hediyen için hem de harika tanıtımın için.Bu güzel gezgin kitabı merak ediyorum ,umarım kısa zamanda edinir okurum.Mehmet Bey 'e de buradan kutlayayım ,emeklerine sağlık.Nice gezi ve kitaplar diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,

      Gezgincilerin bir araya gelerek ortaya çıkardıkları, bu kitap ve diğer etkinlikler; "Bir gözle bin yer değil, bin gözle bir yer" düşüncesi temelinde, dayanışmanın, işbirliğinin güzel örnekleridir. Tıpkı aralarında blog camiasından tanıdığım sizin gibi dostlarımızın da olduğu 'İmza Kızın' kitabı(nız) gibi!.Temelinde güzel bir dayanışmanın, işbirliğinin ve sevginin ürünüdür her biri!.

      Hayattan alıp yaşadıklarını, gördüklerini, gezdiklerini, unutamadıklarını ve daha pek çok şeyi..yine hayata dönüştüren!.emek verip üreten herkesi yürekten kutluyorum..Aralarında sizler gibi dostlarımızın olduğunu bilmek ise beni ayrıca hoşnut kılıyor.Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum...

      Nice kitaplar ve nice gezilerimiz olsun..
      Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla...

      Sil
  6. Hiç haberim olmamıştı bu kitaptan...İşte blogları bunun için çok seviyorum. Kütüphanemde mutlaka olması gereken bir kitap. BU arada başka bir blogun takip ettiklerim listesinde kitabı görüp geldim bahaneyle bu güzel bloğuda bulmuş oldum...
    DAtça'dan sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Turquoise Diaries -
      Bu kitap 'Gezgin Gözüyle Türkiye - 2' henüz çok yeni basım! Ama 'Gezgin Gözüyle ...' serileri uzun zamandır var! Güzel çalışmalar. Çok haklısınız bloglar iyi ki var! ve zaman içinde hak ettiği yeri yavaş yavaş alacak.

      Bu vesileyle 'hoşgeldiniz'sayfama:) Datça'nın turkuazını, efil efil esen rüzgarlarını, knidos'ta mehtaba karşı kadeh kaldırmayı özlemişim:) Sahildeki ev hayallerimi süslemekte!inşallah bir gün olur diyelim:)Bizden de 'İstanbul'dan' sevgiler size...

      Sil
  7. Gerçekten de iyi bir rehbere benziyor.
    Hatta her kütüphanede bulunması gereken değerli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Katkıda bulunan tüm gezgin yazarlara teşekkürler, sevgiler...

    Emek vererek hazırladığın bu tanıtım da ayrıca bir rehber olmuş.
    Ellerine sağlık sevgili Esinciğim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Gezgin için güzel bir rehber kitap olmuş sevgili Zeugma. Kitabın arkasında yer alan; Gezgin yazarların profillerini okuduğumda, her birinin kariyerleriyle ayrıcalıklı ve aynı zamanda farklı meslek gruplarında çalışan/çalışmış, bilinçli, donanımlı ve renkli bir yelpazede! olmasının da önemli olduğunu düşünmekteyim. Bu renklilik, makalelerin aktarılmasında, sunumlarında hayli ilgi çekici olmuş!.

      Emeklerini sevgiyle buluşturan herkese -ve ayrıca değerli düşüncelerin için sana- teşekkürlerimle..

      Sevgilerimle Zeugmacığım, iyi haftalar dilerim..

      Sil
  8. Gezginsever olarak, "Gezgin Gözüyle Türkiye" tanıtımınız için teşekkür ederim.
    Ayrıca böylesine önemli kitap katkılarından dolayı Mehmet Bilgehan beye de teşekkürlerimi iletirim.

    İlk fırsatta okunacaklar sepeti listeme aldım.

    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      'Gezginci ruh' hemen hemen pek çoğumuzda var sanırım!Ama başka gezgincilerin gözünden bakmak bir de! bazen bildiğimizi zannettiğimiz yerlerde 'aslında bilmediğimiz ne çok şey varmış!'... demek kimi kez!..

      Değerli yorumunuz için teşekkürler Mehmet Bey..
      Esenlikler dilerim...

      Sil
  9. Bir Artvinli olarak diyorum gidin gezin.
    Artvin , peşine Batum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @safransarı,
      Karadeniz'i safranbolu'ya kadar gittim.Zongulda'ı da hayal meyal!.Karadeniz'i boydan boya gezip görmeyi çok istiyorum..Tahmin edebiliyorum -Artvin, Batum-...vd...güzel olduğunu!.

      Sil
  10. Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? sorusuna okuyarak gezen derim hep.

    Konu çok güzel.Bu imece usulü kotarılan projelere bayılıyorum.Halıya atılan ilmekler gibi herkes kendi kültürünü kendi desenini çıkartıyor ortaya.

    Büyüyünce ben de gezgin olacam inşallah.O zaman ben de çok isterim böyle gezdiğim gördüğüm yerleri ilmek ilmek dokuyabilmeyi.

    Paylaşımın için teşekkürler adaşım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @İsDüŞümLeR,
      Hem gezen hem de okuyan olunca daha çok bilinir elbette! ama yine de her şeyi bilmeye, öğrenmeye yetmez!.Ama hayata dair bambaşka vizyon sahibi olmak az şey midir bunlar!.Çünkü, bilgi sahibi olmak en büyük zenginliktir!.Ve bu hazine insanı daha kompleksiz kılar, egolardan arındırır aynı zamanda!..insanın dünyayı keşfi kendini keşfetmesidir bir de!..ilmek ilmek ne desenler çıkarır insan böyle olunca, bir de birleşince bu ilmekler hep birlikte daha da güzel eserler çıkar ortaya değil mi adaşım:):)benden de sevgiler sana..iyi haftasonları dilerim...

      Sil