' ... hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası, ULUSAL EGEMENLİKTİR.'
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır: O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir”
Tarihte bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının
95’nci yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gururla
kutladığımız bir gündür. Milli egemenliğin ilan edildiği, Cumhuriyet’e doğru adım adım yaklaşıldığı 23 Nisan 1920 tarihi, milletimizin, yeniden büyük medeniyet kurma yolundaki dirilişinin başlangıcıdır. Bu anlamlı tarih, Türk milleti için paha biçilmezdir.
Milli egemenlik; 'bir devlette gücün ya da hâkimiyetin sadece ve sadece millete ait olması demektir.' Bugün Cumhuriyetin temel değerleri ne durumdadır bunu bir kez daha düşünmeliyiz.!.
Milli egemenlik; 'bir devlette gücün ya da hâkimiyetin sadece ve sadece millete ait olması demektir.' Bugün Cumhuriyetin temel değerleri ne durumdadır bunu bir kez daha düşünmeliyiz.!.
Mustafa Kemal Atatürk; "Huzurlu toplum, güvenli toplum, insan kişiliğine saygılı toplum, tam ulusal egemenlikle sağlanır. Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin sağlanması, istikrarı ve korunması, ancak ve ancak tam ve kesin anlamı ile ulusal egemenliğin sağlanması ile devamlılık kazanır. Bundan dolayı, hürriyetin de eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası ulusal egemenliktir." sözleriyle milli egemenliğin önemini dile getirmiştir. (*)
Ve yine bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada kutlanan ilk ve tek çocuk bayramı olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Çocuklarımız bu ülkenin geleceğidir. Onlar umudumuzdur. Ve onlar, egemenliğin, demokrasinin, huzur ve barışın vizyon gücüdür.
'Çocuk gözlerinde geleceğe olan inanç yerine, belirsizlik varsa; çocuk ellerinde uçurtma yerine bir tutam umutsuzluk, bir tutam açlık, bir tutam yokluk varsa; çocuk dudaklarında hala söylenmemiş şarkılar varsa, çocuk bedenine üzüntü çöreklenmişse; çocuk kalbinde yeşeren umutlar yerine şiddete uğramış, istismar edilmiş, eğitim hakkı elinden alınmış yarım kalan hayatlar varsa; çocuklarımızın yarınlara emin adımlarla yürüyeceğini söylemek mümkün değildir.
Geleceğimizin mimarı olan çocuklarımıza öyle aydınlık bir Türkiye bırakabilmeliyiz ki, onlar; Türküm, doğruyum, çalışkanım diye gururla haykırabilmeli!; özünden çok sevdikleri güzel yurdumuzda, küçüklerini korumanın, büyüklerini saymanın erdemini yaşayabilmeli; Ata’mızın açtığı yolda gösterdiği hedeflere hiç durmadan yürüyebilmeli; “Ne mutlu Türküm diyene” nidalarıyla varlığını adadıkları büyük Türk milletine sonsuz bir güven vererek, geleceğe koşar adımlarla ilerlemelidir.' (**)
Bugünü tüm dünya çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk'ü saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Esin Bozdemir
(*), 1 Kasım 1922, M.K. Atatürk, TBMM açılış konuşmasından
(**) Türk Eğitim - Sen
Mustafa Kemal Atatürk'e saygıyla... Nice bayramlara...
YanıtlaSil