4 Mart 2010 Perşembe

Türkiye’nin İlk Panoramik Müzesi


Panorama  1453  Tarih Müzesi

İstanbul’un fethe açılan kapısı…

Medyada adından sıkça söz edilen Panorama 1453 Tarih Müzesini, çok kısa bir süre önce gezebilme fırsatı bulduk. Burası bir zamanlar Topkapı' daki Trakya Otogarı' nın olduğu, bugün ise “Topkapı Kültür Parkı”nın bulunduğu yer. Kuşatmanın geçtiği Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında bulunmasıyla da İstanbul’un tarihe açılan kapısı olan fetih müzesi bir an zaman tüneline doğru sürüklüyor ziyaretçileri…


Topkapı, İstanbul kuşatmasının en çetin geçtiği, aşılamaz denilen surların aşıldığı, kutlu askerlerin bekledikleri günün yaşandığı yer…

Panorama 1453 tarih müzesinde uzun bir koridordan geçerek; Fethe giden yol ve ardından İstanbul’un tarihiyle başlayan Fatih Sultan Mehmed’in vefatıyla sona eren anlatım panolarını takip ederken…

Yeryüzünün Merkezi İstanbul ve onu fetheden “asker”in kimi zaman şair, kimi zaman da mimar yönlerinin keşfedildiği panolarda; ana fikirlerin spot cümlelerle okuyucuya sunulması da zamanla yarışan ziyaretçiler için güzel bir uygulamaydı. Ayrıca sergide orijinal minyatür, gravür, plan, çizim, resim ve özgün objelerin fotoğraflarına yer verilerek, olayların mümkün olduğunca, dönemin tasviri, nasıl algılandığı, anlatımı ve sanat eserleriyle canlandırılması da hedeflenmiş.


“İstanbul Panoları” eşliğinde iki kat olan bu koridorların ardından, müzenin en üst katına ziyaretçiler sırasıyla gruplar halinde çıkartılıyordu. Ve nihayet tüm görkemiyle başımızın üzerinde masmavi gök kubbeyle etrafımızı saran kuşatma görüntüleri içinde… bir an dış mekana çıkmışçasına ilk yaşadığımız şokun ardından fethe şahit olan aynı gözlerdeki ışıltıyı görmüşçesine herkes birbirine bakmıştı. Başımızın üzerinde yer alan bu devasa kubbe içine monte edilen gökyüzü gerçeğinden farksız adeta mühendislik zekasını da yansıtır gibiydi.


Panorama’nın kalbi olan resim, 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılmış. 10 Bine yakın figürün resmedildiği ve panoramik görüntülerin yanı sıra 3boyutlu objelerin; topların, okların, yayların , barut fıçılarının ve 80 cm çapındaki şahi topları arasında toplam 3000 m2'lik devasa bir büyüklüğe sahip alanda dolaşırken bir anda, fetih hazırlıklarının içinde buluveriyorsunuz kendinizi…


Burada; Macar topçu ustası Urban'ın döktüğü toplara dokunup, Kostantinopolis' in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olup... Sultan II. Mehmed' in binlerce askerinin tekbir seslerini ve düşmanı yıldırmak için savaş müziği çalan Mehter Marşı'nı duyarak, İstanbul'un fethine yeniden tanıklık edip! kente giriliş anını neredeyse aynen yaşıyorsunuz.


Eşimde kamera bende fotoğraf makinesi ile gençler, çocuklar, öğretmenler, yerli ve yabancı turistlerle birlikte dairesel bir yürüyüş arasında fırsat bulabildiğimiz açılardan, panoramik görüntüleri ölümsüzleştirmek için bol bol resim çektik günün anısına…

Türkiye’nin ilk panoramik müzesinde, üç boyutlu görsel bir şölen içinde bugün pek çok ziyaretçi ile çağ kapatıp yeni bir çağ açan tarihi bir olaya tanıklık etmenin heyecanı içinde;

Top sesleri, at kişnemeleri, çığlıklar, tekbirler ve özel ışıklandırma sistemi ile 29 Mayıs 1453 sabahı Osmanlı askerlerinin şehre girmeye başladığı ana yolculuk etmek isterseniz eğer, bu dünyada ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Panorama 1453 Tarih Müzesini mutlaka görmelisiniz…


Esin Bozdemir


Not: Panorama 1453 Tarih Müzesi hakkında daha geniş bilgi için tıklayınız

6 yorum:

  1. Çok güzel olduğu muhakkak. İstanbullular şanslısınız. Bir gelişimde görmeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  2. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM sevgili Esin.. İnsanları bilgilendirmek, yönlendirmek, faydalı olmak... ne güzel ve ne doyumsuz bir haz..
    En kısa zamanda torunumu da alıp gitmek ve kulaklarını çınlatmak istiyorum..

    YanıtlaSil
  3. Sayın Mehmet Bilgehan Merki,

    Gerçekten İstanbul'da yaşıyor olduğunuzun farkında iseniz eğer! Bu şehir geçmişten günümüze değin medeniyetlerin ve kültürlerin başkenti olarak görülmeğe ve de keşfedilmeye değer nice izleride içinde barındırıyor.

    Çok merkezi bir yerde ve ulaşımı kolay bir güzergahta bulunan bu müzeyi görmenizi temenni ederim...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili hasretsenfonileri,
    Deperli Hocam...

    Ben teşekkür ederim...

    Kesinlikle İstanbul' a gelişinizde torununuzla birlikte yapacağınız bu ziyaret hiç şüphesiz sizin kadar torununuzunda çok hoşuna gidecektir.

    Gençler, öğrenciler ve yetişkinler dahi; Tarihin görsel bir şölenle anlatıldığı resimli panolar ve 3 boyutlu objelerle geçmişimize dair, önemli bir Fetih olayını da bu vesileyle daha akılda kalıcı bir şekilde öğrenecektir...

    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Esinciğim;
    Yine inanılmaz bir post hazırlamışsın, ellerine sağlık..
    Böyle bir projeden hiç haberim olmamıştı. Şaşkınlık ve heyecan içinde okudum.

    O kadar güzel anlatmış ve harika fotolarla ve müzikle harmanlamışsın ki, yine son derece profesyonelce olmuş. Sana hayranım...

    İstanbul'da olsam koşa koşa giderdim gerçekten.Ama bu da yeterli şimdilik.
    Geçmişimizi unutmamak, bugünkü değerlerimizin kıymetini anlamak adına bu tür projelere ihtiyacımız var. Özellikle böylesine heyecan uyandıranlarına...

    Canım,eline, diline, yüreğine sağlık diyor,bu duyarlılığın için kutluyorum.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Zeugmacığım,

    Panoramik müze yaklaşık 1 yıl önce Ocak sonunda hizmete sunuldu. Yeni sayılır. Biz de İstanbul'da yaşadığımız halde, sürekli önünden araçla geçtiğimiz bu müzeye ancak gidebilme fırsatı bulabildik. Ama, panoramik ve 3 boyutlu özelliği ile Türkiye'de ilk olmasından dolayı görülmeye değer bir müze...

    İstanbul'a geldiğinde ziyaret edilmeliler listesine dahil edebilirsin canım...

    Güzel düşüncelerin için ben teşekkür ederim. Aynı duygu ve düşünceleri bende siteni ziyaret ettiğim zaman hissediyorum. Sorgulayan, düşündüren ve öğreten yazılarını bizlerle paylaşman çok güzel...

    İyi haftasonları dilerim...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil